APMGR a lansat pachetul de solutii Securitatea financiara a sistemului de sanatate - garantul consensului dintre industrie si autoritati
sanatateasociatia producatorilor de medicamente generice din romaniaapmgrmedicamenteserviciisocietate
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania a prezentat pachetul de solutii "Securitatea financiara a sistemului de sanatate - garantul consensului dintre industrie si autoritati".
APMGR reconfirma statutul de parteneri pe termen lung a membrilor sai, sustinut de investitii durabile, o contributie anuala de peste 1,5% in PIB si de circa 70% din volumul total al medicamentelor din Romania.
"Un nivel satisfacator al sanatatii populatiei, fara medicamente ori fara servicii de ingrijire a sanatatii este, cel putin deocamdata, greu de anticipat. Iar industria farmaceutica nu poate sa existe fara companiile ce produc, distribuie si vand prin farmacii medicamente populatiei. Atunci cand vine vorba despre produse farmaceutice ori servicii de sanatate, interesele COMERCIALE sunt excedate de interese vitale ale SOCIETATII ROMANESTI. Viata si integritatea concetatenilor nostri depind de sustenabilitatea acestei simbioze. Cu cat vom intelege mai rapid acest adevar, cu atat mai repede vom reusi sa satisfacem nevoile fundamentale si sa asiguram un drept universal: DREPTUL LA VIATA", a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR, intr-un comunicat de presa.
"Membrii APMGR supun dezbaterii publice un set de masuri care, odata implementate, ar putea sa readuca in ECHILIBRU interesele pe termen lung ale societatii romanesti si constrangerile financiare ale momentului", a mai spus presedintele APMGR.
Potrivit datelor furnizate de Asociatie, din cei
150 euro per locuitor cheltuiti din FNUASS (Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate) sau din fondurile ministerului de profil pentru medicamente, circa 51 euro sunt suportati in fapt de catre producatorii de medicamente. Restul sunt datorii neplatite, dar care se afla in TERMENUL LEGAL de plata.
Astfel, orice masura administrativa, impusa incorect, vine sa mareasca vulnerabilitatea deja semnificativa a producatorilor de medicamente si a celorlalte companii din lantul de distributie. Acestea sunt fortate sa accepte termene de plata de peste 300 de zile. Mai e un pas pana la limitarea si mai drastica a accesului populatiei la tratament si servicii de sanatate, spun medicii.
Pachetul de solutii propus de APMGR este menit sa "impace" nevoile societatii romanesti cu nevoile financiare ale momentului. Aceste masuri vizeaza suplimentarea surselor de finantare, utilizarea eficienta a resurselor si solutii de optimizare a modului de functionare a sistemului.
Bugetul sanatatii a scazut de la 3,8% din PIB in 2008 la 3,4% in 2010. MAJORAREA la 6% din PIB a cheltuielilor de SANATATE ar fi singura solutie, spun reprezentantii Asociatiei. O statistica nedorita arata ca Romania se afla pe locul 1 in UE in privinta cazurilor de mortalitate din cauze TRATABILE.
Valoarea colectarii accizelor, taxei pe viciu si a banilor din clawback nu trece de 30 - 40%. Totodata, veniturile reale ale FNUASS sunt compromise de cresterea somajului.
Potrivit specialistilor APMGR, ajustarea fluxurilor NON FINANCIARE trebuie realizata mai eficient: actualizarea listei de medicamente compensate, introducerea pe scara larga a registrului unic al pacientilor, modificarea legislatiei in scopul atragerii specialistilor in mediul rural sau finalizarea cadrului de reglementare.
ACCESATI SI http://www.legislatiamuncii.manager.ro