Anunt de ultima ora despre vaccinarea anti-Covid a copiilor din Romania. Cand va incepe
vaccinare copiivaccinare adolescentivaccin anticovid
Potrivit medicului Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare din Romania, in ultimul trimestru din acest an ar putea incepe vaccinarea copiilor cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani.
"Este cat se poate de clar ca este un vaccin sigur si eficient, inclusiv la grupa de varsta 12-15 ani si probabil ca se va dovedi la fel si la celelalte grupe de varsta. Noi estimam ca intr-o perioada de doua luni vom avea o autorizare oficiala atat de la Agentia Americana pentru Medicamente, cat si de la Agentia Europeana, asa incat vom putea si noi din trimestru trei, probabil, sa dam posibilitatea si celor care doresc cu varsta sub 15 ani sa se vaccineze”, a declarat Valeriu Gheorghita, la Digi24.
Campania de vaccinare este lenta si exista riscul aparitiei unor mutatii rezistente la vaccinurile actuale
Medicul sustine ca in acest moment, gradul de imunizare din tara noastra este de 15%. Am avea nevoie, conform epidemiologilor, de o imunitate colectiva de 60-70% pentru a combate pandemia.
Din pacate, campania lenta de vaccinare prelungeste pandemia si ne tine, evident, sub restrictii. Dar mai este o problema: aceea ca, raspandindu-se in continuare in mod accentuat virusul, in paralel cu vaccinarea, exista riscul ca acesta sa dezvolte tulpini rezistente la vaccin, situatie in care toate eforturile noastre au fost zadarnice, avertizeaza seful CNCAV.
"Daca apar alte tulpini virale care nu mai sunt acoperite suficient de bine de vaccin am pierdut orice efort pe care l-am facut. (...) Din pacate virusul ne-a demonstrat pana acum ca se misca mai repede si decit noi si decat deciziile pe care noi le-am luat. Suntem de multe ori in spatele evolutiei acestei pandemii si luam decizii reactive in loc sa avem decizii proactive", a explicat Valeriu Gheorghita.
Conform OMS, media de vaccinare din Europa este de 10%. Europa are o evolutie a campaniei de vaccinare "inacceptabil de lenta", sustine OMS, care cere liderilor europeni sa accelereze vaccinarea.
Pana acum, doar 10% din populatie a primit cel putin o doza de vaccin. Doar 4% dintre europeni au primit si rapelul.