Andrei Baciu: Tulpina Delta ajunge mai repede la cei nevaccinati
tulpina deltavarianta deltadelta covid
Secretarul de stat Andrei Baciu a vorbit joi seara despre tulpina Delta a coronavirusului, spunand ca aceasta este chiar si cu 60-70% mai contagioasa decat varianta britanica si ca ajunge mai repede la persoanele care nu au imunitate, la cei care nu s-au vaccinat impotriva Covid-19.
Oficialul sustine ca autoritatile din Romania privesc cu ingrijorare spre varianta Delta, descoperita pentru prima data in India, deoarece este mai periculoasa decat varianta originala a coronavirusului.
"Se ajunge la cei care sunt neprotejati, nevaccinati, mult mai repede si acestia ajung sa se expuna si sa devina infectati mult mai repede”, a explicat Andrei Baciu, joi seara la B1 TV.
Secretarul de stat nu exclude posibilitatea ca, pe fondul raspandirii accentuate a acestei tulpini si a formarii unui nou val pandemic, sa poata aparea noi restrictii. Totusi, ele se vor institui in momentul in care nu mai exista posibilitatea de a oferi asistenta medicala in conditii normale.
"Cand nu mai ai posibilitatea de a oferi asistenta medicala oamenilor atunci se impun masuri de ordin social, de prespital, care sa limiteze numarul de cazuri care ajung la spital. Acesta este rationamentul, l-am vazut cu ocazia primului, celui de-al doilea, celui de-al treilea val.
Sigur ca realitatea pe care o traim astazi este a unei binemeritate vacante, a unei binemeritate relaxari dupa aproximativ un an si jumatate.
Scenariu OMS - Varianta Delta, dominanta la nivel global
Ingrijorarile cu privire la varianta Delta nu reprezinta o preocupare doar pentru autoritatile romane. Potrivit lui Soumya Swaminathan, directorul stiintific al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), tulpina Delta
risca sa devina dominanta la nivel global.
“Varianta Delta este pe cale sa devina varianta dominanta la nivel global, din cauza transmisibilitatii sale crescute”, a declarat Swaminathan intr-o conferinta de presa.
Oficialul a vorbit si despre evolutia campaniei de vaccinare din tara noastra. Potrivit acestuia, campania nationala de vaccinare este "destul de eterogena", in contextul in care " Bucuresti, Cluj-Napoca se apropie de 50% din populatie vaccinata. Stim ca exista o problema in mediul rural si aici lucrurile nu pot fi facute fara sprijinul autoritatilor locale.
Daca in Bucuresti sau intr-un oras mare oricine a vrut sa se vaccineze au facut acest lucru. In mediul rural nu este asa (...) Imaginati-va un sat care nu are medic de familie de cativa ani, nu are niciun fel de dispensar, cabinet medical de niciun fel si accesul la informatii medicale este foarte scazut. Primul centru de vaccinare la 20 km.
Daca acel sat ar avea 1.000 de locuitor si 500 ar dori sas e vaccineze, cati credeti ca ar strabate 20-30km sa se vaccineze acum? Foarte putini. Acesta este conceptul de a crea accesibilitate maximala la vaccin", a explicat oficialul, la
B1 TV.