Ananasul - nu doar gustos, ci si sanatos. Beneficii si contraindicatii
ananasananasulvitamina cvitamina epotasiu
Fruct originar din America de Sud, ananasul a fost adus in Europa in secolul al XV-lea.
Numele sau vine de la "nana", care inseamna (in limba bastinasilor zonei sale de origine) "fruct gustos".
Compozitie chimica ananas
In afara glucidelor, ananasul contine bromelaina (enzima digestiva), triptofan (aminoacid care combate stresul), serotonina, betacaroten, vitamine (vitamina C, vitamine din grupa B, vitamina E), saruri minerale (continand potasiu, magneziu, fier, zinc, mangan, calciu, iod, cupru).
Continutul in vitamine si minerale al fructului de ananas este destul de scazut, cu exceptia vitaminei C, care se gaseste in cantitati mai mari (intre 30 si 50 mg/100 grame).
La ce ne foloseste fructul de ananas?
Ananasul este valoros pentru sanatate in primul rand prin continutul sau ridicat de bromelaina. Bromelaina are un rol digestiv puternic, de aceea ananasul este recomandat celor care sufera de hipoaciditate. Functia digestiva principala a bromelainei este cea de digestie a proteinelor. Bromelaina are un rol, mai putin important, si in descompunerea grasimilor. Datorita concentratiei mari de bromelaina, fructul de ananas (spre deosebire de alte fructe) poate si este indicat sa fie consumat imediat dupa masa.
Bromelaina este si un antiinflamator eficient, consumul de ananas fiind foarte util persoanelor cu inflamatii articulare.
Bromelaina previne si combate depunerile de colesterol si tromboza (trombusii sunt cheaguri ce obtureaza vasele sanguine), de aceea ananasul este un bun aliat impotriva bolilor coronariene.
In al doilea rand, valoarea terapeutica a fructului de ananas este data de (...)
Click Aici si cititi articolul complet pe SaFiiTuSanatos.ro...