ANALIZA: Joggingul, solutia de criza a celor care vor sa se mentina in forma
analizajoggingsolutiecrizaadidasasics
Pe masura ce bugetul devine tot mai mic si vietile profesionale se complica, joggingul inregistreaza o ascensiune remarcabila in preferintele celor care vor sa se mentina in forma cu bani putini. Mai exact, ii costa doar o pereche de adidasi.
Piata echipamentelor pentru jogging valoreaza 18 miliarde de dolari.
"Joggingul capata o amploare globala", a declarat Mike McManus, directorul de piata al diviziei de jogging din cadrul Adidas, in timp ce se afla la sediul companiei din micul orasel bavarez Herzogenaurauch, unde angajatii alearga in pauzele de masa.
"Oamenii nu alearga ca sa castige o medalie, ca Usain Bolt, ci pentru a se mentine in forma. Acestia alearga pentru a se distra si pentru a-si mentine greutatea in limitele dorite, deoarece toti mancam si bem prea mult", a spus Klaus Jost, presedintele Intersport International Corp, director in cadrul celui mai mare retailer de articole sportive din lume.
Boom-ul este notabil in randul tinerilor de 20 - 25 de ani, care sunt "novici" in domeniul intretinerii corporale si care alearga pentru a se relaxa, pentru a scapa de problemele de la munca sau chiar pentru a iesi din birou, spun cei din industria articolelor sportive.
Joggingul reprezinta insa si o solutie ieftina pentru a te mentine in forma in Europa, continent macinat de criza si incetinirea ritmului de crestere economica.
Producatorul japonez de adidasi Asics a declarat ca cea mai mare ascensiune a inregistrat-o in randul celor cu varsta sub 25 de ani, in timp ce Adidas si-a schimbat gama de produse, pentru a se adresa unui public tot mai tanar.
"Joggingul intinereste. Acesti oameni care ies de la facultate, alearga pentru a-si echilibra vietile", a spus McManus de la Adidas, adaugand ca in urma cu doua decenii, joggingul era practicat cu precadere de cei mai in varsta.
Adidas, care doreste sa devanseze rivalii de la Nike si Asics, a inregistrat o crestere cu 19% a vanzarilor pe segmentul de articole pentru jogging in 2011, ajungand la un miliard de euro. Aceasta a fost cea mai eficienta divizie a grupului.
Aceeasi divizie a crescut cu inca 13%, in primele sase luni ale acestui an.
Intre timp, sectorul de fitness sufera de pe urma crizei, deoarece consumatorii nu isi mai permit abonamentele la sala.
Lantul Fitness First din Marea Britanie a evitat insolventa in luna iunie si intentioneaza sa vanda jumatate din salile sale de gimnastica.
"Consumatorii sunt nevoiti sa faca alegeri in privinta planificarii bugetului si fitness-ul a reprezintat una din categorii, indiferent de climatul economic", a declarat McManus, care doreste sa termine maratonul din acest an de la Berlin in 2 ore si 30 de minute.
Dupa ce a renuntat la abonamentul la sala in urma cu 6 luni, Chinny Li, in varsta de 34 de ani, a investit 110 dolari intr-o pereche de adidasi si acum alearga cel putin o data pe saptamana prin Clissold Park. "Joggingul a reprezentat cea mai buna optiune", a declarat Chinny Li.
Un studiu al companiei de consultanta Sport+Markt a aratat ca in Spania si Italia, doua dintre tarile grav afectate de criza, procentul populatiei implicate in activitati de jogging a crescut considerabil.
In Spania, procentul adultilor care fac jogging a crescut la 20,7%, de la 12,5% in 2006, in timp ce in Italia a crescut la 21,3%, de la 5,4%, in aceeasi perioada. Inaintea Jocurilor Olimpice, procentul in Marea Britanie era de 8,5%.
In SUA, procentul celor care practica joggingul se situeaza la 4%. Adidas si Asics au precizat ca vanzarile lor in Spania au crescut, chiar daca rata somajului in aceasta tara se situeaza la 25% si 1 din 2 tineri nu are un job.
"Cand oamenii vor sa ramana in forma, isi permit sa dea 60 - 80 euro pe o pereche de adidasi", a declarat CEO-ul Adidas, Herbert Hainer.
Klaus Jost, presedintele Intersport, spune ca avem de a face cu un hobby ieftin, potrivit atat pentru vara, cat si pentru iarna, deoarece articolele sportive exista pentru ambele sezoane. "Pentru tenis, iti trebuie un teren si un adversar, pentru ciclism, o bicicleta si drumuri bune, dar pentru alergat, o poti face oriunde, chiar si in centrul orasului. Fie ca vorbim de New York, Londra sau Tokyo:", a explicat Jost pentru Reuters, mentionand totodata ca joggingul nu implica niciun cost ascuns.
De asemenea, un raport al Bank of America/Merrill Lynch, publicat luna trecuta a aratat ca lupta impotriva obezitatii va reprezenta un trend investitional important in urmatorii 25 - 50 de ani.
"Tot mai multi oameni recunosc ca nu se misca destul, ca nu mananca sanatos si ca au nevoie de un echilibru. Nu exista nicio cale mai usoara decat alergatul", a spus Jost. Tine joggingul de varsta? Nu.
Antrenorul de jogging Peter McHugh de Clare, in varsta de 65 de ani, alearga 90 de minute in fiecare zi. "Suntem "construiti" pentru a alerga si daca nu facem acest lucru, vom avea o mare problema de sanatate".