Amoxicilina este inutila in bronsita acuta
amoxicilinabronsita acutamedicamenteantibioticesangetuse
Desi amoxicilina este un antibiotic prescris in mod curent bolnavilor care tusesc, tratarea cu acest medicament este contraproductiva in cazurile de bronsita acuta, indica un studiu publicat recent de revista medicala online Lancet infectious diseases.
Una din cauzele cele mai frecvente ale vizitelor la medicul de familie, mai ales iarna, bronsita acuta se manifesta printr-o tuse persistenta, mai intai uscata, apoi productiva, o senzatie de durere surda in piept inrautatita de inspirul profund si de tuse, iar uneori si prin febra moderata.
Inflamatia bronhiilor este cauzata, cel mai frecvent, de un virus (virusul gripal, virusul paragripal, rino- si adenovirusi). Ea se instaleaza rapid si se vindeca in doua-trei saptamani. Autoritatile sanitare din numeroase tari recomanda sa nu fie prescrise antibiotice, ineficace contra virusului, pentru a trata bronsita acuta. Un studiu recent confirma aceasta pozitie.
In cadrul unui studiu realizat in teren intre noiembrie 2007 si aprilie 2010 in 12 tari din Europa, 2061 de pacienti au primit, aleator, amoxicilina timp de sapte zile sau un placebo. Medicii au notat simptomele de la inceputul tratamentului, apoi pacientii au completat un chestionar privind starea lor de sanatate in fiecare zi.
In final, au fost putine diferente, in termeni de durata a bolii sau de severitate a simptomelor, intre cele doua grupuri. Pacientii care au primit amoxicilina nu si-au revenit mai repede si nu au avut nici mai putine simptome, comparativ cu cei care au primit placebo. Aceasta constatare a vizat si pacientii de peste 60 de ani, care au reprezentat o treime din subiecti si la care riscul de infectie a cailor respiratorii trebuie luat in seama datorita posibilelor complicatii.
Trebuie evitata dezvoltarea rezistentei la antibiotice
Pentru profesorul Paul Little de la Universitatea din Southampton, care a coordonat cercetarea, acest studiu arata ca “a da antibiotice unor persoane despre care stim ca nu au pneumonie nu foloseste la nimic si poate fi chiar contraindicat, pentru ca recurgerea excesiva la aceste medicamente poate favoriza dezvoltarea rezistentei microbiene”. Mai mult, trebuie sa tinem cont si de posibilele efecte secundare ale tratamentului. Participantii la studiu care au luat antibiotice au raportat in mai mare masura (28,7%) efecte adverse precum greturi, reactii cutanate, diaree, fata de 24% in cazul grupului placebo.
In caz de bronsita acuta, autoritatile din sanatate sugereaza prescrierea de medicamente pentru a suprima simptomele: antitusive, antialgice si antipiretice.
Ramane spinoasa problema a persoanelor afectate de pneumonie sau de tuse convulsiva, ale caror simptome sunt apropiate de cele ale bronsitei si pentru care se impune un tratament cu antibiotice. Este deci recomandat sa consultam medicul, daca simptomele persista si dupa doua-trei saptamani, in caz de febra puternica (peste 38°) sau de expectoratii cu sange.