Alzheimer, hotul care-ti fura amintirile, poate fi stopat!
alzheimerboalagrupul medical harvardacizii grasi omega 3acidul docosahexaenoicdhauniversitatea south dakota din richmondcercetariexperimentcreiermemoriepestemeditatieomega 3suplimente ulei de pestejames potala
Sfarsitul anului trecut venea cu o pastila-minune, care in mod miraculos ar putea stopa evolutia unei boli necrutatoare cu bagajul informational al creierului uman. Alzheimerul. Disponibila insa abia peste vreo 5 ani.
Rezultatele preliminare erau incurajatoare, reducand pana la 90% acumularile sau placile de proteine cerebrale, principalele vinovate de instalarea acestei maladii.
Pana atunci, nu inseamna ca trebuie adoptata pozitia bratelor incrucisate. Ar putea fi acel "prea tarziu", pe care, cu siguranta, nu si-l doreste nimeni. De ce sa astepti ca libertatea, personalitatea si amintirile sa te renege? Cei dragi conteaza in viata ta. Tulburarile de memorie, de vorbire, incapacitatea de a efectua diferite activitati motorii coordonate sunt doar cateva din simptomele cognitive ale Alzheimerului.
Ce se poate face?
In primul rand, consumul de peste si de suplimente pe baza de ulei de peste. Se cunoaste deja cat de important este sa recoltam din hrana acizii grasi Omega 3. Cu rol vital in conservarea memoriei, acestia impiedica instalarea bolii.
Mergand mai departe, studiile cercetatorilor americani subliniaza ca un consum de
hering, macrou, sardine, somon, ton, precum si de cod, prin continutul ridicat de acizi grasi Omega 3, ar putea prelungi o viata normala cu pana la doi ani.
Prin urmare, recomandarea este de a include in hrana noastra pestele. Cel putin de doua ori pe saptamana. Sprijinit, eventual, de administrarea unor suplimente de ulei de peste o data pe saptamana. Mai ales ca organismul uman nu produce acizi esentiali Omega 3.
"Substanta-vedeta" este acidul docosahexaenoic (DHA), care faciliteaza comunicarea neuronilor intre ei, prevenind micsorarea volumului creierului cu trecerea timpului.
Universitatea South Dakota din Richmond a realizat un experiment pe 111 femei, cu varsta de aproximativ 70 de ani. Un studiu Women's Health Initiative Memory, cu o durata de 8 ani, dupa cum ne informeaza dailymail.co.uk.
James Potala, autorul cercetarii publicate in revista Neurology, a conchis ca reducerea dimensiunii creierului era direct proportionala cu gradul scazut al acizilor grasi Omega 3, inclusiv al DHA.
Astfel, participantele la experiment prezentau un nivel dublu de aciz grasi, 7,5% fata de 3,4%, volumul creierului fiind cu 0,7% mai mare. De asemenea, femeile supuse testarii aveau centrul-cheie al memoriei, zona hippocampusului, cu 2,7% mai mare. Foarte important, tinand cont ca acest sector incepe sa se degradeze, reducandu-si dimensiunile, inainte de manifestarea acestei maladii.
Concluzia? E clara. Avem nevoie sa includem in alimentatie pestele. Daca mai facem si doua ore de meditatie pe saptamana, recomandate de cercetatorii de la Grupul Medical Harvard, am putea incetini si chiar stopa cu succes leziunile creierului cauzate de Alzheimer.