Alianta romano-bulgara pentru medicamente mai ieftine
medicamente ieftinemedicamente rare
Guvernul a aprobat, astazi, printr-un memorandum, negocierea si semnarea unui acord de cooperare cu Bulgaria al carui cadru va asigura accesul pacientilor la medicamente.
In acest fel, pacientii din ambele state vor beneficia rapid de medicamentele care lipsesc, din diferite motive, dintr-o tara, dar se gasesc in cealalta.
Oportunitatea incheierii unui astfel de acord a rezultat in cadrul intalnirii din 6 octombrie 2016 dintre reprezentanti ai Guvernului Romaniei, Guvernului Bulgariei si reprezentanti ai institutiilor de profil din cele doua tari.
Astfel, Romania si Bulgaria pot conveni asupra unor solutii comune pentru a depasi lipsa unor medicamente.
De asemenea, ca semnatare ale Acordului de cooperare, Romania si Bulgaria vor putea incheia acorduri comune cu producatorii, in vederea obtinerii unor reduceri de pret, vor agrea lista de medicamente carora li se aplica procedura, precum si o pozitie comuna cu privire la pretul confidential sau, dupa caz, reducerile de pret care vor fi cerute pentru medicamentele respective.
Procedura privind acordurile comune incheiate cu producatorii de medicamente ar urma sa fie aplicata pentru acele tratamente care nu sunt rambursate din fondurile publice in niciuna dintre tarile semnatare ale acordului de cooperare, pentru medicamentele cu denumiri comune internationale noi si pentru asa-numitele medicamente orfane, utilizate in tratarea bolilor foarte rare.
Astfel, pacientii vor putea beneficia mai rapid de medicamentele cele mai noi si eficiente pentru diagnosticul lor si, pe de alta parte, vor fi asigurate economii in bugetele celor doua tari.
Deciziile privind implementarea Acordului vor fi luate, prin consens, de catre Comitetului de Coordonare pentru Actiuni Comune care urmeaza sa fie infiintat si care va avea prima sedinta in Romania, ca Depozitar al Acordului, in termen de o luna de la intrarea lui in vigoare.
Ulterior, si alte guverne din spatiul european se pot alatura acestui proiect de cooperare voluntara initiat de Romania si Bulgaria, care vizeaza o abordare comuna care sa asigure accesul la tratamente eficiente in Europa Centrala si de Est.
Romania si Bulgaria au prezentat acest proiect la Intalnirea de lucru a ministrilor Sanatatii din Europa Centrala si de Est cu privire la provocarile crescande din domeniul politicii medicamentului, care a avut loc in zilele de 2-3 iunie.
La incheierea reuniunii, tarile participante (Romania, Bulgaria, Croatia, Estonia, Letonia, Macedonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria) au semnat o declaratie de intentie comuna. Polonia a participat la reuniune ca observator.