Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, fruntasa pe ramura in lupta impotriva coronavirusului
In contextul pandemiei de coronavirus este cat se poate de limpede ca TOT personalul medical ar trebui sa poarte echipament de protectie. Medici, asistente, infirmiere, brancardieri, personalul care lucreaza pe ambulante. Toti, fara exceptie, inclusiv medicii de familie, nu doar cei care intra in contact cu persoanele deja diagnosticate cu COVID-19. N-ar strica, desigur, ca echipamentele de protectie sa fie disponibile si pentru populatie. Dar echipamentele cu pricina ia-le de unde nu-s. Fata cu aceasta realitate, mi-am amintit ca exista o institutie numita Rezervele Statului, sau cam asa ceva. Ar putea ea interveni? Sa vedem.
Se inmultesc, din pacate, cazurile de imbolnavire in randul personalului medical, iar la protejarea medicilor de familie, primii care iau contact cu un posibil pacient contaminat, chiar nu se gandeste nimeni. Oamenii isi fac treaba pe care o au de facut cu mainile goale, la propriu.
Manusile, mastile, combinezoanele s-au terminat sau mai sunt atat de putine incat sunt dirijate catre cei care intra in contact cu pacientii deja diagnosticati cu COVID-19.
Mai exista institutia numita conventional Rezervele Statului? Si daca da, s-ar putea apela la ea in aceasta situatie?
Ei bine, institutia exista si se numeste Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale (ANRSPS). Asa cum este ea organizata astazi, institutia a fost infiintata in anul 2009, prin comasarea Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale.
Dar ar putea interveni ANRSPS in timp de pace, sau institutia e abilitata sa actioneze doar in caz de razboi?
Epidemia nu-i ca pandemia, nici viceversa
Raspunsul este simplu de aflat si il gasim chiar pe site-ul institutiei:
"Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si probleme Speciale este o institutie publica ce apartine sistemului national de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aflata in subordinea Ministerului Afacerilor Interne si are ca principale atributii aplicarea politicilor guvernamentale privind:
- pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare ca parte componenta a securitatii nationale;
- realizarea de interventii operative pentru protectia populatiei, a economiei si pentru apararea tarii in situatii exceptionale determinate de calamitati naturale, EPIDEMII, epizootii (un soi de epidemie in randul animalelor,
nota autorului), accidente industriale sau nucleare, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi."
Dupa cum se vede, razboiul este ultimul pe lista, in vreme ce epidemiile vin imediat dupa calamitatile naturale.
Ce bunuri si in ce cantitati zac ferecate in tainitele ANRSPS nu stim noi, muritorii de rand, ca e secret, dar este la mintea cocosului ca, pentru a interveni in caz de EPIDEMII, ANRSPS ar trebui sa gestioneze o rezerva strategica de materiale de protectie individuala, dispozitive medicale specifice si substante dezinfectante de uz uman si pentru diversele tipuri de suprafete.
Dupa cum stim cu totii, reactia ANRSPS de cand bantuie coronavirusul prin Romania a fost sublima, dar a lipsit cu desavarsire.
Drept este si faptul ca ANRSPS actioneaza doar la ordinul ministrului Afacerilor Interne, iar acesta nu-si mai vede capul de treaba emitand tot felul de "Ordonante militare" prin care ni se recomanda, in principal, sa stam pe la casele noastre.
Manusile, mastile, combinezoanele, substantele dezinfectante raman in depozitele ANRSPS, iar pricinosilor care se intreaba de ce nu sunt acestea distribuite unde este nevoie de ele institutia le-ar putea raspunde, cu legea in brate, ca ea este abilitata sa actioneze/ intervina doar in caz de EPIDEMIE, in vreme ce noi ne confruntam acum cu o PANDEMIE.
Scrie undeva la lege ceva de pandemie? Nu scrie! Atunci sa nu ne mai luam de ANRSPS si sa ne vedem de treaba, stand in casa.
O repede privire peste gardul ANRSPS
Ok, asa facem, dar daca tot am ajuns la "poarta" ANRSPS-ului, sa aruncam o repede privire peste gard.
Institutia este condusa de catre un presedinte, iar pe acesta il cheama Gheorghe Alecsei. Omul si-a pus poza pe site, in dreptul pozei este un buton pe care scrie CV, dar acesta este, cum altfel, inactiv. Sau poate ca studiile si experienta profesionala a presedintelui Alecsei vor fi fiind si ele secrete si nu stim noi.
Actualul presedinte a fost numit in fruntea ANRSPS in luna ianuarie a acestui an prin decizia premierului, dupa ce, mai intai, Ludovic Orban l-a dat afara pe unul de-l chema Voicu Dorin Sandu.
Numitul V.D. Sandu fusese numit de fostul premier Grindeanu si s-a remarcat prin faptul ca era un teleormanean de nadejde, dupa criteriile zavoratului Liviu Dragnea.
Alecsei (se scrie cu "cs", ca Alecsandri) este, cum probabil ati ghicit, un PNL-ist destoinic (de extractie argeseana).
Renuntam sa mai incercam sa aflam ce scoli o fi facut domnul Alecsei de s-a calificat pentru pozitia de presedinte al ANRSPS si mai zabovim putin asupra institutiei.
Butoane active, pagini goale
Sa zicem ca vrem sa aflam care sunt salariile pe care noi le platim personalului Administratiei. N-avem decat sa vrem, ca nu avem de unde afla, desi acestea ar trebui sa fie publice.
Pe site, exista un buton pe care scrie "Agenda conducerii ANRSPS" si, surpriza, butonul este activ. Dam click si apare o pagina goala.
Organigrama, insa, poate fi consultata pe site, insa este prea stufoasa pentru a o mai reproduce aici. Poate merita mentionat faptul ca doar la cabinetul/ secretariatul presedintelui sunt incadrate trei persoane.
Bond. James Bond
ANRSPS are si 25 de unitati teritoriale (cu personalitate juridica). Ca sa dea bine, aceste unitati nu sunt denumite geografic, ci sunt desemnate printr-un cod numeric compus din trei cifre, dupa modelul Bond - 007.
Nu putem incheia mica incursiune in maruntaiele ANRSPS fara a aminti faptul ca, prin Ordinul unui fost ministru al Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan (cea care a repurtat o glorioasa victorie prin gazare asupra manifestantilor din Piata Victoriei, la 10 august 2018), a fost instituita "Ziua Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale", care se sarbatoreste, anual, la data de 27 aprilie.
Post Scriptum
Pentru a pastra un ton obiectiv al relatarii, trebuie sa amintim ca ANRSPS si-a adus, totusi, contributia la lupta impotriva coronavirusului, prin publicarea, pe site-ul institutiei, a unui document esential: "Mini ghidul de profilaxie psiho-emotionala pe perioada pandemiei de coronavirus."
Ceea ce, trebuie sa recunoastem, nu este putin lucru.