Plasticul a devenit de-a lungul timpului cea mai mare amenintare cu care se confrunta planeta noastra, ajungand sa fie prezent peste tot, incepand de pe fundul marilor si oceanelor si pana in varf de munte. Mai mult decat atat, plasticul a ajuns sa fie si in hrana noastra pe care o consumam zi de zi si chiar si in aerul pe care il respiram. Astfel, criza poluarii cu plastic pune in pericol in fiecare moment sanatatea fiecaruia dintre noi si ecosistemele in care traim.
Potrivit unui studiu realizat in anul 2019, cinci grame de plastic ajung in fiecare saptamana in organismul fiecaruia din noi prin aer, apa sau hrana. Conform estimarilor, pe fundul oceanelor exista la acest moment peste 150 de milioane de tone de plastic. Studiile realizate in ultimii ani ne-au mai aratat, de asemenea, ca particulele de microplastic au fost detectat in mod repetat in apa de mare, in apa potabila si chiar si in animale.
Aceste microparticule de plastic sunt de fapt niste fragmente minuscule de plastic, care masoara in general mai putin de 5 mm. Cele mai multe dintre ele provin din ambalaje, imbracaminte, vehicule, produse de uz caznic si asa mai departe. Fiind atat de mici, aceste particule au ajuns sa fie transportate si in atmosfera, de acolo ajungand in cele din urma chiar si in regiuni indepartate precum Arctica sau Alpi.
Cercetatorii din cadrul Institutului National de Cercetare CNRS din Franta au prelevat probe de aer la 2.877 de metri deasupra nivelului marii, la Observatorul Pic du Midi din Muntii Pirinei. In cadrul studiului au fost testati 10.000 de metri cubi de aer in fiecare saptamana din intervalul iunie - octombrie 2017.
Se pare ca toate probele contineau microparticule de plastic. Utilizand date meteorologice, oamenii de stiinta francezi au descoperit ca acele microparticule de plastic proveneau din nordul Africii si chiar si din America de Nord. Mai mult decat atat, unele microparticule aveau chiar o sursa marina, si anume Marea Mediterana si Oceanul Atlantic.
Potrivit cercetatorilor, microparticulele de plastic sunt suficient de mici pentru ca oamenii sa le respire, ceea ce in timp se poate dovedi extrem de periculos. Microparticulele de plastic provoaca in timp daune celulelor umane, lucru confirmat de altfel si de oamenii de stiinta ce au realizat acest studiu.
Ultimele NOUTATI
Profesia platita cu 15.000 de lei in mana, in Romania. Facultatea nu e obligatorie!
Cele mai dificile intrebari intr-un interviu de angajare si cum sa raspunzi corect
Catastrofa milionarilor: Cum a sters Marea Criza din 1929 averile elitei si a schimbat lumea pentru totdeauna
Primele afaceri ale magnatului Elon Musk: putini stiu ca a pornit de la zero si s-a nascut intr-o familie obisnuita
Partenerii nostri
Concediul de ingrijitor suspenda contractul de munca? Specialistii explica
Ministrul Muncii: ne dorim o colaborare stransa intre angajatori, sistemul educational si ANOFM
Indemnizatie LUNARA de solidaritate pentru pensionarii cu handicap grav si handicap accentuat
Noi clarificari privind normele de aplicare ale Codului fiscal
Noutati privind Declaratia unica precompletata: masuri aprobate de Guvern
RO e-Transport: Sanctiuni suspendate pana in martie 2025 si schimbari la confiscarea bunurilor