Adevarul din dosul curtii
ziua toaleteitoalete romaniaveceuri romaniaigiena romania
Poate ca nu exista data in calendar pentru care sa nu fie rezervata o zi pentru un anumit aspect al vietii. Printre zile nationale, zile ale unor profesii, zile dedicate unor domenii, si-a facut loc... Ziua mondiala a toaletei.
Din pacate, unii nu au cum sa-si aduca aminte de asa ceva, intrucat, desi au apucat traiul in secolul 21, nu au cunoscut si binefacerile presupuse de o toaleta interioara.
Si nu este vorba numai despre sarmani care isi duc zilele prin vreun fund de lume, ci (si) despre compatrioti de-ai nostri.
De Ziua toaletei, Eurostat a publicat date despre ponderea locuintelor care inca nu au grup sanitar in interior.
Cin' sa fie pe primul loc? Chiar tara noastra, unde ponderea locuintelor cu toaleta in afara ei este de peste zece ori mai mare decat media din Uniunea Europeana, din care facem parte de 13 anisori.
Potrivit statisticii, citata de Agerpres, Romania este singurul stat din Uniune, unde, in 2019, aproape un sfert din populatie traia in locuinte care nu au toaleta in interior.
Anul trecut, numai 2% din populatia Uniunii Europene traia in locuinte fara toaleta in interior, de la 3,7%, in 2010.
In Romania, 24,2% dintre locuitori nu aveau o toaleta in interiorul locuintei. Suntem urmati de Bulgaria (13,7%), Lituania (10%), Letonia (8,7%), Estonia (4,7%) si Ungaria (3,1%).
Cu toate acestea, tara noastra a progresat, pentru ca, in 2010, Eurostat contabiliza 40,9% dintre locuinte fara toaleta in interior.
Anul trecut, ponderea locuintelor care nu se bucurau de toaleta in interior era sub 1%, in 19 state membre UE, in frunte cu Suedia, aproape de 0%; urmata de Luxemburg, Malta, Olanda si Slovenia, toate cu 0,1%, si Germania, cu 0,2%.
Dincolo de statistica Eurostat, trebuie spus ca, in multe tari nordice, cum este si Suedia, oamenii detin multe cabane si cabanute, unele de vanatoare, si poate doar astea le strica la stomac statistica.
La noi, suntem in plina pandemie si, in acelasi timp, in plina campanie electorala, in care auzim online si offline, promisiuni de toate culorile, cand - pentru ca tot este vorba despre o criza sanitara care poate fi combatuta printr-o igiena stricta - aproape un sfert dintre noi ies, ziua-noaptea, vara-iarna, prin praf, zloata sau zapada, sa numarul 1 si numarul 2.
De cate ori ne vom mai spala pe maini de raspundere? Cati ani, cate campanii si cate epidemii sau pandemii ne vor mai gasi cu veceul tot in dosul curtii, acolo unde probabil ca ne-ar placea sa ascundem si acest adevar?
Foto: pexels.com