Activitatea de transplant va fi reorganizata cu fonduri europene
transplant romanialegislatie transplantfonduri europene transplantreorganizare transplant
Ministerul Sanatatii va reorganiza activitatea de transplant din Romania cu fonduri de la Uniunea Europeana. Vor fi utilizate peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului National de Transplant, actualizarea ghidurilor si protocoalelor din domeniu si pentru sistematizarea si simplificarea legislatiei de transplant.
Proiectul "Imbunatatirea procesului de reglementare in domeniul transplantului", care reprezinta unul dintre cele sapte proiecte depuse de catre Ministerul Sanatatii in cadrul (IP14/2019) "Sprijin pentru actiuni de consolidare a capacitatii autoritatilor si institutiilor publice centrale, in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa (POCA)" a primit, saptamana aceasta, aprobare pentru finantare.
Aprobarea finantarii proiectului este un pas important in coordonarea cu prioritatile strategice nationale sectoriale de actiune si mentine crescuta cointeresarea privind activitatea intr-un domeniu de activitate medicala de interes national.
"In urma acestui proiect, tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care sa duca la imbunatatirea activitatii de transplant, dar si la asigurarea transparentei in acest domeniu.
Vom incepe printr-o analiza care vizeaza restructurarea tuturor actelor normative care guverneaza activitatea de transplant din Romania, astfel incat sa eliminam redundantele legislative, elementele din legislatie care nu mai au legatura cu situatia existenta.
Vom transpune in legislatia noastra corect si complet toate directivele europene si vom reaseza actele normative prin eliminarea elementelor care contin contradictii", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
In cadrul proiectului, va fi dezvoltat Registrul National de Transplant sub forma unui sistem informatic unic integrat de inregistrare si colectare date cu caracter personal si medical a potentialilor donatori, a donatorilor in moarte cerebrala, a bolnavilor care au ca indicatie procedura de transplant, precum si a celor care au beneficiat de o procedura de transplant.
Tot in cadrul proiectului, va fi inventariata fiecare activitate si va fi elaborata o metodologie de calcul a costurilor generate de aceasta.
De asemenea, vor fi actualizate protocoalele si ghidurile de practica medicala in transplant, pentru fiecare tip de activitate (testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare) si pentru fiecare tip de transplant (rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducatoare umane).
Citeste si:
O boala psihica ce afecteaza 2% din populatia planetei
Registrul National de Transplant care va fi dezvoltat se va interconecta cu toti actorii implicati in activitatea de transplant. Totodata, va fi elaborat si aprobat Codul transplantului. Proiectul dureaza 36 luni.