A aparut o noua varianta a coronavirusului. Se numeste Mu si este urmarita cu atentie de OMS
varianta mumutatii covid-19mutatii coronavirusnoi tulpiniomsorganizatia mondiala a sanatatii
Organizatia Mondiala a Sanatatii monitorizeaza o noua varianta de coronavirus, denumita "Mu".
Organizatia Mondiala a Sanatatii monitorizeaza o noua varianta de coronavirus denumita "Mu", despre care agentia spune ca are mutatii care pot afecta imunitatea oferita de o infectie sau vaccinare anterioara.
Mu - cunoscuta si de oamenii de stiinta sub numele de B.1.621 - a fost adaugata pe lista variantelor "de interes" pentru expertii din cadrul Organziatiei Mondiale a Sanatatii, pe 30 august, a declarat OMS in raportul sau epidemiologic saptamanal, publicat marti seara.
Varianta contine mutatii genetice care indica imunitate naturala, vaccinurile actuale sau tratamentele cu anticorpi monoclonali s-ar putea sa nu functioneze la fel de bine impotriva acesteia ca si impotriva virusului original, a spus OMS.
Agentia monitorizeaza in prezent patru variante "ingrijoratoare", respectiv
Delta, care a fost detectata pentru prima data in India, Alfa, detectata pentru prima data in Marea Britanie; Beta, detectata pentru prima data in Africa de Sud, si Gamma, detectata pentru prima data in Brazilia.
O varianta de ingrijorare este, in general, definita ca fiind o tulpina mutanta, fie mai contagioasa, fie mai mortala, fie mai rezistenta la vaccinurile si tratamentele actuale.
Totodata, OMS urmareste cu atentie alte patru variante de interes - inclusiv Lambda, identificata pentru prima data in Peru. Aceste variante care au provocat focare in mai multe tari si au modificari genetice care le-ar putea face mai periculoase decat alte tulpini.
Noua varianta, Mu, a fost identificata pentru prima data in Columbia, dar de atunci a fost confirmata in cel putin 39 de tari, potrivit OMS.
Desi prevalenta globala a variantei dintre cazurile secventiate a scazut si este in prezent sub 0,1%, prevalenta sa in Columbia si Ecuador a crescut constant, a avertizat agentia.