7 motive pentru care tantarii te prefera
tantarifactori de atractivitatestudiu
20% dintre noi sunt prazile cel mai des cautate de tantari. Smithsonian Magazine a enumerat cateva din motivele care fac din anumiti oameni meniul preferat al micilor "vampiroaice" inaripate (se stie ca femelele tantari sunt cele care inteapa si sug sangele oamenilor). Urmatoarele 7 motive sunt cele mai importante:
✔ Cantitatea de dioxid de carbon exhalata
Tantarii au un organ numit palp maxilar care le permite sa simta cantitatea de dioxid de carbon emis in respiratia noastra si o pot detecta de la o distanta de circa 50 de metri. Cei care expira o cantitate mai mare de dioxid de carbon, in general persoanele mai corpolente, atrag mai puternic tantarii. Aceasta explica si de ce copiii, care elimina o cantitate mai mica de dioxid de carbon, sunt mai putin intepati decat adultii in general.
✔ Bacteriile de pe piele
Bacteriile care traiesc spontan pe pielea omului modifica atractivitatea noastra pentru tantari. Ei ne prefera indeosebi atunci cand avem pe piele colonii mari dintr-un mic numar de tipuri de bacterii. O mai mare varietate a coloniilor este mai putin atractiva. Aceasta explica de asemenea de ce le place sa ne piste mai ales picioarele si gleznele: coloniile de bacterii sunt aici mai importante decat pe alte parti ale corpului.
✔ Cantitatea de alcool baut
Oamenii care consuma bere sunt un adevarat magnet pentru tantari, este concluzia unei cercetari aparute in Jurnalul Asociatiei Americane de Control al Tantarilor. In cadrul studiului s-a observat ca insectele au atacat cu predilectie voluntarii care bausera bere.
✔ Sarcina
Femeile insarcinate sunt de doua ori mai expuse piscaturilor de tantari decat celelalte persoane. Aceasta se explica probabil prin faptul ca ele emana cu 21% mai mult dioxid de carbon, iar temperatura corporala este cu aproximativ 1.26 de grade Celsius mai ridicata decat restul corpului, datorita lichidului amniotic.
✔ Grupa sanguina
O serie de studii realizate de-a lungul timpului arata faptul ca tantarii au o afinitate pentru grupa de sange 0. Cei care apartin acestei grupe sunt de doua ori mai mult tinta piscaturilor decat persoanele care au grupa A. Atractia tantarilor pentru persoanele cu grupa B este intermediara, intre aceste doua grupe. 85% dintre noi emana prin piele un semnal chimic ce indica grupa sanguina. Tantarii sunt mai putin atrasi de ceilalti 15%.
✔ Activitatea fizica
Miscarea duce la cresterea caldurii corporale (care ar atrage insectele, conform catorva studii, sau n-are nicio importanta conform unor experimente recente) si favorizeaza acumularea de acid lactic in transpiratie, dupa care tantarii sunt innebuniti.
✔ Imbracamintea
Femelele tantar sunt constant in cautarea prazii, iar imbracamintea in culori precum albastru, negru sau rosu le ajuta sa-si repereze tintele, conform entomologistilor. In schimb, albul este culoarea care-i atrage cel mai putin.
✔ Genetica
Zestrea noastra genetica este raspunzatoare pentru 85% din atractivitatea noastra pentru tantari. Din pacate, in aceasta privinta nu se poate face mai nimic pentru a ne spori sansele de scapare.
Sinteza
Studiile contureaza urmatorul "target" al tantarilor: femei gravide corpolente, cu grupa sanguina 0, care au pe piele colonii mari dintr-un mic numar de tipuri de bacterii, sunt imbracate in negru, au folosit un parfum floral, au baut bere, au alergat si stau seara afara, in apropierea apei.
Evident, celor care nu se incadreaza in aceste caracteristici nu le poate garanta nimeni ca n-au nevoie de repelent, de sprayuri sau de plase antitantari…