Pot preveni unele afectiuni, pot fi remedii pentru imunitate slabita si infectii sau pot fi adjuvante in tratamentele unor boli. Iata ce suplimente alimentare ar trebui sa iei, indiferent de anotimp, si care sunt beneficiile lor:
Probioticele sunt bacterii bune care se gasesc in organism – in intestin, la nivelul cavitatii bucale, tractului uro-genital si pielii. Ca exemple de probiotice trebuie mentionate lactobaciilii si bifidobacteriile. Acestea au numeroase beneficii pentru organism. Cele mai importante? Previn infectiile, deoarece bacteriile bune lupta impotriva celor patogene si, se pare ca influentează activitatea unor celule imune. De asemenea, imbunatatesc tranzitul intestinal.Probioticele se gasesc, in special, in intestin, unde constituie peste 80% din sistemul imunitar.
Suplimentele cu probiotice se administreaza, de obicei, in timpul tratamentului cu antibiotice, medicamente care ucid inclusiv bacteriile bune. Cu toate acestea, este indicata suplimentarea aportului acestor substante in dieta, oricand. Surse de probiotice sunt alimentele fermentate (cum ar fi iaurtul), muraturile si branzeturile fermentate.
Acizii grasi Omega 3 au un rol important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si nervos. In prezent, bolile cardiovasculare sunt cele mai frecvente afectiuni, la nivel mondial. Acizii grasi Omega 3 ajuta la prevenirea si tratarea aterosclerozei (grasimi depuse pe vasele de sange), prin imbunatatirea profilului lipidic, adica a nivelului de grasimi din sange. In cazul copiilor, acizii grasi Omega-3 sunt esentiali pentru buna dezvoltare a memoriei si a sistemului nervos. De asemenea, aceste grasimi sunt importante pentru sanatatea pielii, parului si unghiilor. De aceea, nu ezita sa cresti consumul de acizi grasi Omega-3, pe care-i gasesti sub forma de suplimente Omega-3 sau de suplimente cu ulei de peste sau de krill (crustacee).
3. Curcumin
Utilizat drept condiment, turmericul contine o substanta activa numita curcumin care ii ofera culoarea galbena si rolul de antioxidant. Curcuminul ajuta la combaterea inflamatiei si la prevenirea unor boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, oboseala cronica, diabetul si cancerul. Curcuminul este indicat si pentru ameliorarea durerilor articulare. Suplimentele pe baza de curcumin se gasesc sub forma de capsule.
Vitamina D are un rol foarte important in intarirea imunitatii, dar si in preventia osteoporozei. Cea mai importanta sursa de vitamina D este reprezentata de soare. Sub actiunea razelor UV, organismul sintetizeaza vitamina D. In mod normal, un aport suplimentar cu vitamina D se face doar in lunile reci, fiindca in sezonul cald ne expunem la soare. Insa, in conditiile in care este indicat sa utilizezi creme de protectie solara, sinteza de vitamina D poate fi deficitara. De aceea, suplimentele cu vitamina D se pot aministra si in restul anului, dar vorbeste cu medicul inainte.
Intalnita in unele fructe si legume proaspete-citrice, kiwi, spanac, varza kale, capsune si fructe de padure-vitamina C are un rol important in intarirea sistemului imunitar si in prevenirea infectiilor. Si, cu toate ca, frecvent, curele cu vitamina C se fac iarna, nici vara nu sunt de evitat suplimentele cu vitamina C. Nu de alta, dar raceala se intalneste si in sezonul estival. Suplimentele cu vitamina C sunt necesare mai ales in cazul in care nu exista un aport corespunzator de alimente bogate in vitamina C si atunci cand exista semnele unor infectii recurente.
Vitamina B12 este un nutrient care se gaseste exclusiv in alimentele de origine animala – carne, oua, lactate. Vitamina B12 este implicata in formarea hemoglobinei (proteina din sange care transporta oxigenul) si in buna functionare a creierului. In cazul in care alimentatia ta include alimente de origine animala, suplimentarea cu B12 nu este necesara. In schimb, daca ai o alimentatie vegana, este important sa iei constant suplimente cu B12, pentru a preveni deficitul si afectiunile legate de posibile carente. Lipsa de B12 poate duce la anemie pernicioasa.
In concluzie, suplimentele alimentare au rolul de a asigura un plus de nutrienti in organism, pentru a preveni sau pentru a ameliora unele afectiuni.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!