5 metode pentru imbunatatirea sistemului imunitar in 2015
sistemul imunitarprebioticeprobioticecuraflora intestinalainfectiile
Pentru un stil de viata mai sanatos, e bine sa facem alegeri informate si corecte. Pentru a alege alimentele potrivite, trebuie sa stim si rolul acestora in organism, precum si ce functii vor fi imbunatatite cu ajutorul acestora.
Rolul prebioticelor in organism, de exemplu, este unul esential. Fructele si legumele abunda in fibre specifice, numite prebiotice.
Prebioticele raman nedigerate de enzimele digestive si ajung intacte in colon, unde hranesc bacteriile benefice - probioticele. Pentru a ne asigura necesarul de prebiotice trebuie sa mancam 2-3 fructe si 400-600 de grame de legume zilnic. Dintre legume nu trebuie sa uitam prazul, varza, inclusiv varza murata, brocoli, sparanghelul, fasolea verde, sfecla, ceapa, usturoiul, recunoscute pentru cantitatea mare de prebiotice continute. incercati sa mancati cat mai multe fructe si legume in stare cruda sau cat mai putin preparate termic.
In continuare, regasiti cateva exemple ideale pentru imbunatatirea sistemului imunitar, redate de Mediafax:
Optati pentru cereale integrale
Produsele cerealiere ne asigura un aport semnificativ de fibre, cu conditia de a nu fi rafinate. De aceea, este bine sa alegem paine integrala, cu multicereale, paste integrale, orez brun, fara sa uitam de cerealele despre care nutritionistii vorbesc mult in ultima vreme: guinoa, hrisca, bulgur.
Un iaurt in fiecare zi
Laptele fermentat sub forma de iaurt, kefir, sana contine bacterii lactice si bifidobacterii, care nu sunt altceva decat principalele probiotice aflate la nivelul florei intestinale. Spre exemplu, kefirul contine cel putin 30 de specii de bacterii lactice. Persoanele care manifesta intoleranta la lactoza pot consuma, fara grija, kefir, deoarece lactoza (zaharul din lapte) fermenteaza si este transformata in acid lactic chiar sub actiunea probioticelor. in schimb, persoanele alergice la proteinele din lapte nu pot consuma nici kefir, nici alt sortiment de iaurt, si atunci acestora li se recomanda suplimentarea cu probiotice.
Evitati carnea rosie
Deoarece favorizeaza productia de toxine in timpul digestiei si genereaza procese de putrefactie, carnea rosie consumata in exces poate perturba echilibrul florei intestinale. Ca surse de proteine de calitate, nutritionistii recomanda pestele, carnea de pui, de curcan, dar si cele de origine vegetala din leguminoase (mazare, fasole, linte, soia).
Spuneti STOP factorilor care dezechilibreaza flora intestinala
Stresul, alimentatia nesanatoasa, abuzul de medicamente (in special antibioticele) cauzeaza dezechilibrul florei intestinale. Acest lucru are un impact serios asupra starii de sanatate, conducand la: infectii repetate, acnee, micoze, tulburari digestive (diaree, constipatie, sindromul intestinului iritabil), oboseala si stari depresive inexplicabile. Solutia? Probioticele va pot ajuta sa faceti fata stilului actual de viata.
Urmati o cura cu probiotice si prebiotice
in aceasta perioada, pentru a va apara de infectiile de sezon, urmati o cura cu probiotice si prebiotice timp de o luna. Un studiu prezentat in cadrul Congresului European Respiratory Society (2010) a demonstrat ca riscul infectiilor de sezon se poate reduce cu 25% prin administrarea unui supliment simbiotic pe baza de probiotice de la Institutul Rosell, prebiotice si vitamina C. Luat in fiecare dimineata, inaintea micului dejun, un pliculet cu probiotice si prebiotice constituie un adevarat scut de aparare impotriva virozelor, otitelor sau infectiilor gastrointestinale.
Sursa: Mediafax