5 feluri in care asistentele salveaza vieti
medicinaasistent medicalsanatatedezvoltare profesionalaingrijire
Nursingul este o parte importanta a sistemului de ingrijire a sanatatii, fiindca sustine sanatatea, promoveaza preventia, sustine ingrijirea persoanelor bolnave de toate varstele si cu toate afectiunile, din toate unitatile de ingrijire a sanatatii si prin toate formele de asistenta sociala.
Munca unei asistente medicale este complicata din punct de vedere fizic si epuizanta de multe ori din punct de vedere emotional. Ea presupune competente profesionale, organizatorice, compasiune, diplomatie, intelegere.
Natura muncii asistentelor medicale nu este pe deplin inteleasa si recunoscuta de pacienti, in sensul ca se pune accent mai mult pe munca medicilor, cei care stabilesc diagnosticul si tratamentul pe care pacientul gtrebuie sa il urmeze. Se uita, cel mai adesea, faptul ca in cursul tratamentului pacientul are nevoie de o ingrijire medicala optima.
In linii mari, rolul unei asistente medicale este urmatorul:
-
supravegheaza permanent bolnavii;
-
efectueaza tratamente;
-
efectueaza unele manevre medicale sau chirurgicale;
-
urmareste complicatiile care intervin la bolnav pe parcursul internarii, dar si accidentele care pot surveni in timpul sau in urma tratamentului.
Iata ce ar trebui sa avem in vedere atunci cand ne gandim la sarcinile unei asistente medicale:
-
asistenta medicala face parte din personalul medical care acorda ingrijiri medicale pacientilor.
-
pe langa activitatea de nursing, asistenta medicala are rol organizatoric la locul de munca dar si atributii sanitare si igienice.
-
asistenta medicala are un rol foarte important la domiciliul bolnavului, la cabinetele medicale (private sau de stat), in policlinici, centrele de ingrijire si mai ales in spitale.
-
activitatea cea mai importanta asistenta o desfasoara la patul bolnavului.
-
in mod normal, o asistenta medicala trebuie sa detina cunostinte medicale generale, dar si cunostinte medicale de specialitate (chirurgie de exemplu).
-
asistenta medicala trebuie sa fie bine pregatita profesional, sa cunoasca patologia, terapia de urgenta, trebuie sa poata acorda primul ajutor pana la venirea medicului.
Asistentele medicale salveaza vieti si asigura sanatatea pacientilor. Iata modurile prin care realizeaza acest lucru:
-
Au grija de bolnavi si incearca sa-i faca sa se simta in siguranta. In plus, ii ajuta sa treaca mai usor peste o perioada dificila, pe ei si pe cei apropiati lor. Pentru o asistenta medicala nu conteaza cat de dificila este ziua, trebuie sa se gandeasca doar la binele pacientilor pe care ii are in grija.
-
Administreaza in mod corect tratamentul prescris de medici, cu mare atentie la doze si la reactiile adverse, mai ales in cazul pacientilor care se afla intr-o situatie deosebit de grava.
-
Monitorizeaza si evalueaza continuu pacientii. In cazul in care este nevoie, asistentele medicale pot initia interventii pentru a evita eventualele complicatii si pentru a reduce riscurile suplimentare pentru pacient.
-
Coordoneaza ingrijirile stabilite de medici.
-
Instruieste pacientii si pe membrii familiilor acestora pentru gestionarea afectiunii bolnavului, ceea ce poate reduce semnificativ riscul complicatiilor.
-
Asistenta medicala trebuie sa pastreze secretul profesional, care poate fi divulgat numai la cererea organelor judecatoresti. Pe de alta parte insa, familia bolnavului, trebuie sa cunoasca diagnosticul real.
Pentru a indeplini aceste roluri complexe, o asistenta medicala are nevoie de:
-
competente profesionale;
-
acces la literatura de specialitate (Lucretia Titirca este un titlu important in acest domeniu);
-
o buna cooperare cu medicii care trateaza cazurile pe care le are in ingrijire;
-
eficacitate in munca;
-
capacitatea de a ingriji corespunzator;
-
capacitatea de a comunica bine cu pacientii;
-
asigurarea sigurantei pacientului;
-
asigurarea confortului bolnavului.
Ce trebuie sa retii
Asistenta medicala are mai multe roluri si functii:
-
Ingrijiri de sanatate;
-
Rol in comunicare;
-
Rol de protectie al pacientului;
-
Rol in consiliere.
De asemenea, sunt patru responsabilitati care definesc activitatile de baza ale unei asistente medicale:
-
promoveaza sanatatea;
-
previne imbolnavirile;
-
restabileste sanatatea;
-
inlatura suferinta.
Pregatirea profesionala a unei bune asistente presupune ani de studii si experienta. Exista scoli si cursuri care fac ca aceasta pregatire sa se desfasoare in cele mai bune conditii.