4 zile consecutive cu peste 2.000 de cazuri. Ne intoarcem la starea de urgenta?
bilant coronavirusraed arafatstare de urgentastare de alerta
Bilantul zilnic al infectarilor cu noul coronavirus ne arata ca in ultimele patru zile avem de 10 ori mai multe cazuri decat atunci cand eram sub stare de urgenta. Romania bate record dupa record si, de patru zile, avem pentru prima data peste 2.000 de noi infectari, dar si un numar record de pacienti la ATI. Sambata, pe paturile de la terapie intensiva la spitalele din Romania erau 583 de pacienti COVID-19, in timp ce numarul infectarilor din ultimele 24 de ore a atins 2.064.
In aceste conditii, nu putem sa nu ne intrebam daca ne asteapta o noua stare de urgenta, cu intoarcerea in casa, declaratia pe proprie raspundere, suspendarea majoritatii activitatilor profesionale si practic un lockdown la fel ca cel pe care l-am experimentat la debutul pandemiei.
In aceasta privinta, seful DSU, Raed Arafat, sustine ca e posibil sa se impuna luarea unor masuri suplimentare pentru limitarea raspnadirii infectiei, in contextul in care bilantul a crescut ingrijorator de mult, si e posibil sa nu vorbim despre o etapa izolata, ci despre un trend de a avea peste 2.000 de cazuri zilnic.
Arafat sustine ca in acest moment nu se discuta despre lockdown, dar unele masuri suplimentare e posibil sa se ia: masuri locale, zonale
''Nu stiu daca este vorba de o stare de urgenta, dar vorba de masuri care sa fie luate suplimentar din cauza cresterii numarului cazurilor, asta este posibil. Noi tot timpul am zis ca este posibil ca sa se ia masuri locale, masuri zonale care sa fie intensificate, iar controalele sa fie intensificate pentru ca trebuie sa controlam aceasta crestere'', a spus Arafat.
''Nimeni nu a vorbit concret de o stare de urgenta sau nimeni nu a spus - sau cel putin nu am auzit eu - ca va fi instituita o stare de urgenta, Nu se discuta la acest moment despre lockdown'', a mai spus seful DSU.
''Tebuie sa fie totusi instituite unele masuri pentru ca unele prefecturi au inceput sa le instituie, unde cifra este mai mare, incidenta e mai mare, sa instituie niste reguli judetene, locale, in anumite localitati si ne putem astepta sa creasca astfel de masuri'', a explicat seful DSU.
''Oamenii trebuie sa lase la o parte semnele de intrebare care au fost puse de unii si de altii''
Seful DSU a subliniat necesitatea ca oamenii sa respecte masurile de protectie sanitara, sa nu mai puna la indoiala toata aceasta situatie si sa asculte indrumarile oficiale, pentru oamenii trebuie sa fie o echipa cu medicii.
''Oamenii trebuie sa lase la o parte semnele de intrebare care au fost puse de unii si de altii, care nu stiu ce motive au avut in spate ca sa duca aceste campanii impotriva, si sa asculte totusi recomandarile care vin oficial, care vor sa rezolve aceasta problema. Oamenii ar trebui sa fie echipa cu noi, o echipa in care noi sa lucram impreuna cu ei", a aratat Arafat.