31 mai, Ziua Mondiala fara TUTUN
ziua mondiala fara tutuntutuntigaridecesefumatsanatate
Fumatul reprezinta cea mai mare cauza de deces din lume care poate fi prevenita. In fiecare an, 6 milioane de oameni mor din cauza tutunului. Numarul acestora ar putea creste la 8 milioane, pana in 2030.
Potrivit OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), fumatul ucide anual in lume 6 milioane de persoane, dintre care circa 600.000 sunt FUMATORI PASIVI.
"Numarul victimelor fumatului este in crestere, astfel ca OMS estimeaza ca, pana in 2030, circa 8 milioane de oameni vor muri din aceasta cauza", releva comunicatul de presa citat de
Mediafax.
Ziua Mondiala fara Tutun este sarbatorita anual in 31 mai. OMS considera ca industria tutunului reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica.
"Fumatul reprezinta cauza multor afectiuni pulmonare care ar putea fi evitate daca se alege renuntarea la aceasta dependenta. Din pacate, oamenii nu realizeaza magnitudinea si implicatiile multiple pe care le are expunerea la substantele toxice, cancerigene continute de tigari", a atentionat profesorul Florin Mihaltan, presedintele interimar al Societatii Romane de Pneumologie.
Agentia Europeana pentru Sanatate si Securitate in Munca a lansat, cu prilejul Zilei Mondiale fara Tutun, o campanie de constientizare denumita LOCURI DE MUNCA FARA FUM DE TUTUN. Angajatorii si angajatii sunt invitati sa elimine fumul de tigara din mediul ambiant in cadrul locurilor de munca din Europa.
In UE, se estimeaza ca peste 500.000 din decesele inregistrate in fiecare an se datoreaza fumatului. 79.000 din aceste cazuri sunt corelate cu fumatul pasiv.
Potrivit sursei citate, multe tari europene au instituit deja legi antitutun sau o interdictie totala a fumatului in spatiile publice inchise.
sursa foto: flickr, i s m a e l