167 de copii din Romania sunt internati din cauza infectiei cu noul coronavirus. Ministrul anunta noi masuri pentru spitale
aticopii infectaticovid 19 la copiiministerul sanatatii
Ministrul Sanatatii,
Vlad Voiculescu, a avut duminica o intalnire cu directorii de spitale pe tema maririi numarului de paturi din sectiile de terapie intensiva. Cu aceasta ocazie, ministrul a anuntat noi masuri pentru spitalele din Romania, in contextul cresterii la un nivel record a pacientilor in sectiile ATI, dar si ca, in spitale sunt si copii internati din cauza infectiei cu Sars-CoV2. Nu in ultimul rand, oficialul de la Sanatate a facut un apel la responsabilitate: "Avem nevoie sa evitati aglomerarile, avem nevoie sa purtati masca, sa ramaneti in casa daca nu este esential sa iesiti", le-a transmis Vlad Voiculescu cetatenilor.
In total, 167 de copii sunt internati in spitalele din Romania, din cauza infectiei cu noul tip de coronavirus. Dintre acestia, 16 sunt la terapie intensiva, iar 2 sunt intubati.
Conform datelor de la Ministerul Educatiei, valabile pentru perioada 15 martie - 1 aprilie, in scolile din Romania s-a inregistrat o scadere a numarului de infectari.
In acest interval de timp, s-au infectat cu SarsCoV2 aproximativ 400 de elevi si 140 de profesori.
Detalii, aici > Bilantul infectarilor COVID-19 in scolile din Romania: Cazurile sunt in scadere
La nivel national, conform
ultimului bilant oficial, pana astazi, 4 aprilie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 974.375 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 871.950 de pacienti au fost declarati vindecati. In urma testelor efectuate la nivel national, fata de ultima raportare, au fost inregistrate 4.151 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Pacienti din ce in ce mai tineri in ATI. "Vedem familii intregi care vin la spital dupa putina vreme de la infectarea primului membru al familiei"
Potrivit ministrului Sanatatii, varsta medie a pacientilor care dezvolta o forma grava de COVID-19 este in scadere.
"Acest val trei vine peste valurile anterioare care au lasat in urma lor un numar de pacienti la terapie intensiva. Acest val trei vine cu noi pacienti care suplimenteaza deja numarul mare de pacienti. Observam o crestere a ratei de transmitere a virusului si un numar mare de persoane infectate pornind de la un caz initial. Cu alte cuvinte, vedem familii intregi care vin la spital dupa putina vreme de la infectarea primului membru al familiei", a declarat Vlad Voiculescu.
Acelasi semnal de alarma l-a tras, la finele lunii martie, si Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitala. Managerul spunea ca
la spital ajung din ce in ce mai multi pacienti in forme grave, chiar si familii intregi. Zilnic, spune Mahler, medicilor li se solicita ajutorul de catre 4-5 familii, in care sunt mai multi membri bolnavi.
"Numarul de cazuri care sunt in spital este mare si sunt cazuri mult mai grave, cu o evolutie rapid spre deteriorare. Pe de alta pare, sunt foarte multi pacienti si nu vorbim de un membru al familiei, ci familii intregi. Primim telefoane, sunt cel putin 4-5 familii pe zi care solicita ajutorul, familii cu mai multi membri bolnavi. Sigur, intensitatea bolii variaza in cadrul aceleiasi familii”, a declarat managerul, la
Digi24.
Creste numarul de paturi ATI pentru bolnavii COVID
Ministrul a anuntat ca va suplimenta numarul de paturi pe sectiile ATI COVID-19, in mai multe spitale, in contextul cresterii bilantului infectarilor, dar si al numarului de pacienti care necesita internare, in urma infectiei cu noul tip de coronavirus.
Pentru a se realiza aceasta crestere, se vor aplica urmatoarele masuri:
Numarul de paturi ATI va putea fi suplimentat, prin includerea unor sectii de boli cronice ale unor spitale in circuitul COVID, dar si suplimentarea paturilor din spitalele aflate deja in circuitul COVID, la: Spitalul Fundeni, Institutul Oncologic Bucuresti, Spitalul Coletina, Spitalul Gerota, Spitalul Coltea, Insitutul Marius Nasta (Spitalul Victor Babes) si Spitalul Pantelimon.
Totodata, va fi marit si numarul de paturi in unitatile mobile ATI din curtile unor spitale (Institutul Marius Nasta, Spitalul Victor Babes din Bucuresti).
Vlad Voiculescu: Gasim paturi noi, dar nu dureaza mult pana sunt ocupate
"In acest moment vorbim despre 350 de paturi de terapie acuta, 350 de paturi suplimentare din momentul revizuirii Ordinului 434, respectiv peste 1.600 de paturi de Terapie Intensiva in momentul acesta destinate pacientilor Covid-19 in Romania. 1.458 de paturi sunt deja ocupate. Defalcat, in fiecare oras, lucrurile se schimba de la o ora la alta, gasim paturi noi, dar nu dureaza mult pana sunt ocupate", a spus ministrul Sanatatii.
Ministerul Sanatatii anunta noi masuri pentru spitalele din Romania
De asemenea, Ministerul lucreaza la regandirea si optimizarea fluxurilor medicale, astfel incat sa se reduca presiunea de pe unitatile de primiri urgente (UPU). Se va incerca largirea centrelor de evaluare si deschiderea altora pentru forme non-severe.
Nu in ultimul rand, o alta masura pregatita de Minister vizeaza redirectionarea urgentelor de patologie non-COVID catre spitalele pentru boli cronice.
"Anumite spitale de cronici, asa numite spitale de cronici, spitale care desi au baza materiala si resursa umana pentru a oferi ingrijire urgentelor nu au facut-o intotdeauna. Va trebui un efort, solicitam un efort din partea acestor spitale pentru specialitati precum Ortopedie, ORL, Urologie, Chirurgie si asa mai departe", a declarat ministrul.
O alta masura gandita de Minister vizeaza
concentrarea fortelor medicale pe patologiile COVID-19.
Ministrul Sanatatii, apel la responsabilitate: "Avem nevoie sa evitati aglomerarile, avem nevoie sa purtati masca, sa ramaneti in casa daca nu este esential sa iesiti"
"As vrea sa subliniez si ca sistemul medical nu poate duce singur pe umerii sai povara pandemiei, la fel ca in celelalte tari care au fost coplesite de numarul de cazuri grave ne confruntam cu limite, si sunt limite care tin nu atat de investitii, de resursa financiara, cat de resura umana.
Mai pe romaneste, nu putem sa tragem la infinit de aceiasi oameni. Avem nevoie de ajutorul fiecaruia dintre dvs. Avem nevoie sa evitati aglomerarile, avem nevoie sa purtati masca, sa ramaneti in casa daca nu este esential sa iesiti, de masuri de igiena si, mai presus de toate, avem nevoie ca oamenii sa se vaccineze", a transmis ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.