16 molecule noi au fost introduse pe lista medicamentelor compensate si gratuite
tratament hivtratament tbctratament cancertratament leucemie
Guvernul a aprobat, ieri, includerea a 16 molecule noi in lista de medicamente compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala.
Medicamentele nou introduse sunt destinate pentru tratamentul mai multor afectiuni: tuberculoza, afectiuni oncologice, astm bronsic, poliartrita reumatoida, HIV/SIDA, dermatita atopica grava.
Trei dintre moleculele introduse in lista de medicamente gratuite sunt destinate tratamentelor pentru afectiuni oncologice: leucemie limfoblastica acuta, mielom multiplu si mielom multiplu recidivant.
Nou molecule sunt destinate pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente.
Astfel, Ministerul Sanatatii completeaza lista de medicamente necesare pentru tratamentul pacientilor in cadrul Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei, asigurand accesul tuturor pacientilor la tratament in momentul in care nu vor mai beneficia de finantarea externa pentru tratamentul tuberculozei.
Citeste si:
Ajutor de stat pentru imunoglobulina
Cele 9 molecule noi se adauga celor 21 de denumiri comune internationale (DCI), utilizate in tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibila sau multidrog - rezistenta care se afla in lista de medicamente compensate 100% si care se acorda bolnavilor inclusi in Programul national de tratament al bolnavilor cu tuberculoza.
Rezultatele ultimilor ani demonstreaza o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii in tara noastra, urmare a derularii mai multor programe de combatere a acestei afectiuni.
Ministerul Sanatatii a aprobat o serie de masuri pentru imbunatatirea controlului tuberculozei, printre cele mai importante fiind Strategia Nationala de Control a Tuberculozei in Romania 2015 - 2020 si asumarea finantarii din bugetul Ministerului Sanatatii a activitatilor de prevenire, supraveghere si control a tuberculozei realizate la nivelul unitatilor sanitare care implementeaza Planul National de Tuberculoza.
Strategia are ca scop eliminarea TB ca problema de sanatate publica in Romania pana in 2050.