12 semne care tradeaza oboseala cronica
semneoboseala cronicaemotiimuncalocuri de muncasanatate
Americanii lucreaza mai multe ore decat oricare alti angajati din lume; orele suplimentare pot contribui insa semnificativ la oboseala, plictiseala, stres si in final, risti sa renunti la locul tau de munca, din cauza unor probleme care ar fi putut avea o rezolvare, la momentul potrivit.
Chiar daca nu reprezinta o afectiune medicala "oficiala", oboseala la locul de munca reprezinta o provocare pentru sistemul de sanatate global si stresul se accentueaza, pe masura ce locul de munca devine mai competitiv. Nu demult, am scris despre un chinez, care a murit din cauza oboselii la job.
Daca experimentati asemenea conditii, este posibil sa va indreptati cu pasi repezi spre o extenuare profesionala si a venit timpul sa meditati intens asupra echilibrului dintre viata profesionala si cea personala. Intrebarea pe care si-o adreseaza fiecare dintre noi este simpla: "Se merita?" Care sunt insa semnele oboselii cronice?
1. Nu te poti concentra.
Oboseala fizica si mentala cronica poate genera probleme cognitive; nu te poti concentra, nu poti sa fii atent, nu reusesti sa memorezi nimic. Iti este tot mai greu sa duci lucrurile la bun sfarsit si nu mai poti face fata provocarilor profesionale.
David Ballard din cadrul American Psychological Association spune ca mintea noastra poate suporta stresul in "socuri scurte", revenind apoi la normal, astfel incat "atunci cand stresul devine cronic, efectele pot fi de durata si ne este greu sa ne concentram asupra sarcinilor noastre".
2. Ai mereu multe de facut.
Simti mereu nevoia de a lucra mai mult? Si mai mult? Potrivit unui studiu al Universitatii din Zaragoza, victimele stresului sunt si cei care isi sacrifica sanatatea si viata personala pentru un loc de munca; acesti "pacienti" sunt prea ambitiosi in privinta carierei lor si risca sa isi distruga viitorul, care in niciun caz nu tine doar de succesul la job.
3. Te simti vinovat.
Lucrezi non stop, dar nu termini niciodata munca (ai prea multe lucruri pe cap si nu te poti concentra); in final, te simti vinovat ca nu ai definitivat munca, ceea ce te determina sa trudesti si mai mult.
4. Esti tot timpul extenuat din punct de vedere fizic si mental.
Esti mereu obosit, din cauza stresului, somnului inadecvat; te simti slabit. Cu timpul, stresul cronic poate duce la probleme de sanatate grave, precum cele digestive, de inima, depresie si ingrasare excesiva.
5. Atitudinea ta se schimba foarte des.
Un raport al NASW Assurance Services Inc arata ca oboseala poate determina pierderea sentimentului de implinire personala si o anumita "depersonalizare", alienare si depresie.
6. Esti detasat de orice activitate.
Cand angajatii sau sefii sunt obositi, se simt frustrati de munca lor si vor sa se izoleze, fata de altii; ei renunta la socializarea cu restul colegilor. Unii oameni isi pierd complet interesul, ceea ce va afecta puternic productivitatea.
7. Esti cinic.
E un scut impotriva sentimentelor, nu vrei sa iti demonstrezi vulnerabilitatea, deoarece simti ca nimic nu va evolua spre bine, devii cinic, pesimist.
8. Iti iei multe concedii.
Intr-un articol din Everyday Health, Edwin R. Shirley, profesor de psihiatrie la Case Western Reserve University, spune ca "atunci cand nu ai energie suficienta pentru a trece peste ziua de munca, este un semn de oboseala cronica". Deseori, acesti angajati "intarzie la locul de munca, isi iau concediu si cad victime procrastinarii".
9. Te imbolnavesti des.
Cand suferi de oboseala cronica, sistemul tau imunitar este slabit si devii mai vulnerabil in fata infectiilor, racelilor, gripelor etc.
10. Nu poti dormi.
Cand te simti foarte obosit, nu poti adormi. Chiar daca reusesti sa pui capul pe perna, somnul tau va fi "compromis": te trezesti in mijlocul noptii sau mai devreme decat ti-ai fi dorit. S-ar putea sa suferi de insomnie, care apare atunci cand te simti coplesit de munca din ziua respectiva.
11. Bei mai mult decat in trecut.
Angajatii obositi tind sa consume mai multa mancare, medicamente si bauturi alcoolice. Stresul poate genera o dependenta in acest sens.
12. Nu ai o viata in afara muncii.
Cand simti ca nu esti suficient de competitiv, iti vei petrece tot timpul meditand asupra muncii tale, chiar si cand nu esti la birou. Cand constientizezi ca ai devenit workaholic? Cele sase semne ale dependentei de munca sunt urmatoarele (si pot genera probleme grave):
a) Ai face orice pentru jobul tau, ignorand aspectele vietii personale?
b) Iti neglijezi sanatatea, pentru a duce la bun sfarsit sarcinile profesionale?
c) Oamenii care tin la tine iti spun mereu ca muncesti prea mult?
d) Relatiile tale cu familia si prietenii au avut de suferit, din cauza faptului ca muncesti prea mult?
e) Lucrezi mai mult decat colegii tai?
f) Daca nu ai munci atat de mult, te-ai simti instabil din punct de vedere emotional?