Seceta a crescut calitatea si a batut cantitatea vinului romanesc
vintestonvpnvinuri romanestiadrian radulescu
Invitat la prezentarea celei de a doua editii a Salonului National VINTEST, Adrian Radulescu, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, a apreciat ca, anul acesta, productia de vin romanesc este una dintre cele mai bune in ceea ce priveste calitatea.
Potrivit lui Radulescu, la Feteasca neagra, se inregistreaza o cantitate de 260-300 de grame de zahar pe litru, astfel incat taria vinului atinge 15-16 grade.
"Din pacate, exporturile nu vor fi mari si asta pentru ca suntem, ca producatori, individualisti. Nu stim sa ne organizam si pierdem mult.
Chiar si chinezii s-au smecherit! Nu mai cumpara vin romanesc decat foarte ieftin, cu 25-50 de centi, si il revand la preturi mult mai mari.
Important este ca romanii consuma tot mai mult vinuri romanesti de calitate", a declarat Radulescu, citat de Agerpres.
Datele Oficiului National al Viei si Produselor Vitivinicole (ONVPV) arata ca Romania are numai 2.348,91 hectare cultivate cu Feteasca neagra, 12.972,56 hectare cu Feteasca regala, 12.850,58 cu Feteasca alba, 11.407,38 cu Merlot.
De asemenea, 6.567,80 ha sunt cultivate cu Riesling, 6.333,12 cu Aligote, 4.973,38 cu Sauvignon, 4.832,71 cu soiul Cabernet Sauvignon si 3.987,15 cu Muscat Ottonel.
Sergiu Nedelea, presedintele Asociatiei de somelieri Winetaste.ro, ambasador al Asociatiei Somelierilor Europeni in Romania, a aratat ca tara noastra a intrat in randurile producatorilor de vinuri de foarte buna calitate, dupa ce, in ultimii ani, a accesat fonduri europene care au permis inlocuirea vechilor plantatii viticole.
Cea de a doua editie a VINTEST se va desfasura intre 12 si 14 octombrie, la Sala Palatului din Bucuresti.