Numarul de inventii brevetate nu tine cont de criza financiara
numarinventii brevetatemajorarecriza financiarauniversitati
Criza economica nu este un impediment pentru majorarea semnificativa a numarului de inventii brevetate, potrivit directorului general adjunct al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), Alexandru Cristian Strenc.
Asadar, numarul de inventii brevetate a crescut fata de nivelul din 2007, pana la 1.489 de cereri de brevet, dupa spusele lui Cristian Strenc. Perioada 2008 – 2009 a inregistrat o crestere lenta, iar in 2010 – 2011 s-a consemnat o majorare de circa 30% si apoi de inca 8%. "Putem spune ca, in ciuda unei crize economice majore, numarul de inventii brevetate s-a majorat semnificativ, pana la circa 1.489 de cereri de brevet, adica o majorare de aproximativ 38%, fata de acea prapastie din 2007 de care as vrea sa uit", a spus directorul general adjunct al OSIM.
Cristian Strenc explica firul fluctuatiei numarului de inventii brevetate: "Daca ne uitam pe statisticile multianuale, constatam ca in anii '87 - '88 erau circa 5.400 cereri de brevete pe an depuse de catre romani. Dupa aceea s-a inregistrat o prabusire a nivelului brevetarii. A fost o scadere continua pana in 2007 si s-a ajuns la cel mai de jos nivel dupa Al Doilea Razboi Mondial, aproape egal celui din 1937", a explicat acesta.
Cea mai importanta pondere in totalul cererilor de brevet o detin universitatile romanesti. De la 3-4% pana acum 10 ani, acestea au ajuns la 250-300 cereri pe an, ceea ce reprezinta aproximativ 20% din totalul cererilor de brevete inregistrate.
Totusi, OSIM asteapta ca cercetarea si IMM-urile sa fie mai active in acest domeniu, intrucat proprietatea industriala este considerata cel mai puternic instrument al economiei."Asteptam insa ca si cercetarea si IMM-urile sa fie mult mai active. Forte de cercetare, in special tinere, sunt. Taxele de protectie sunt modice, dar nu se intelege ca brevetul, marca si celelalte titluri de proprietate intelectuala confera proprietarului o pozitie privilegiata, practic, un monopol acordat de catre stat, pentru valorificarea pe piata a produselor sau serviciilor respective. Nu exista un instrument mai puternic al economiei de piata decat proprietatea industriala", a explicat directorul general adjunct al OSIM.