Cum este vazut Bucurestiul de catre straini
bucurestipalatul parlamentuluiparcul cismigiudraculacraig hawes
Bucurestiul este denumit in presa externa, capitala necunoscuta si verde a Romaniei, care are un fermecator aer parizian, trecut prin epoca sovietica.
Bucurestiul, atractie turistica
Jurnalistul Craig Hawes, de la Alpha Magazine, scrie intr-un articol postat pe Gulf News ca il invinovateste pe contele Dracula pentru subestimarea Bucurestiului.
"Atunci cand autorul Bram Stoker a decis sa-si plaseze romanul gotic de groaza in regiunea Transilvania, din centrul Romaniei, s-a asigurat din neatentie ca orasul capitala a tarii, ascuns in sud, nu va fi niciodata principala atractie turistica", noteaza autorul articolului.
In plus, Bucurestiul are si "ghinionul” de a se afla langa alte orase din fostul bloc comunist ale caror nume incep cu litera "B", alaturi de Budapesta, Belgrad, Berlin, Bratislava sau Baku.
Trecutul comunist, amintirile Revolutiei din anul 1989, reportajele televizate cu orfani, fac dintr-o vizita in Bucuresti ceva neinteresant. Si totusi, ziaristul a descoperit frumuseti ascunse in Capitala Romaniei.
Parcul Cismigiu si covrigii
Jurnalistul precizeaza insa ca orasul incearca sa ajunga din urma capitalele mari ale Europei si prezinta vizita sa din Capitala Romaniei, de la inceputul lunii noiembrie.
Craig Hawes si-a inceput excursia in Parcul Cismigiu, cel mai mare parc din zona centrala a Bucurestiului. Despre Cismigiu, Hawes aminteste ca a fost amenajat in 1847 si "nu a vazut vreo masina de tuns sau foarfece de atunci", fiind o harababura stranie, comparativ cu Gradinile Suspendate ale Babilonului, concepute de Tim Burton.
La iesirea din Parcul Cismigiu, jurnalistul a ajuns pe Bulevardul Regina Elisabeta, unde a fost atras de covrigii unei brutarii locale.
Acesta a precizat ca "fiecare persoana de pe strada parea ca mananca unul si am inteles de ce: sunt ieftini, gustosi si foarte usor de mancat in mers, adica reprezinta perfectiunea mancarii de strada".
Autorul a mers si pe Calea Victoriei si Strada Lipscani, unde a fost impresionat de barurile, cafenelele si restaurantele care constitutie o atractie pentru tinerii din oras.
Ziaristul a ajuns si in Piata Unirii, construita in perioada comunismului si numita initial Bulevardul Victoriei Socialismului, nume schimbat dupa Revolutie. Pentru acesta, “piata reprezinta un loc incomod, inconjurat de zgomotul traficului si de unele dintre cele mai putin atractive cladiri din Bucuresti”.
Palatul Parlamentului si Muzeul National de Istorie
Ceausescu a demolat zone intregi din Bucuresti, inclusiv o parte insemnata a centrului istoric al orasului, incluzand cladiri in stil art-deco sau neoclasic.
Acestea au fost inlocuite de "monstruozitati utilitare", cea mai mare si cea mai cunoscuta dintre ele fiind Palatul Parlamentului, situat la capatul Bulevardului Unirii si denumit "o lespede de orgoliu arhitectural, care obstructioneaza lumina".
Referitor la raul Dambovita, acesta este "o intindere subtire de apa usor de ratat", lipsita in mod ciudat de viata. Ziua urmatoare, Hawes a vizitat Muzeul National de Istorie a Romaniei si Curtea Veche - o fosta resedinta a lui Vlad Tepes.
Acesta a apreciat ca ar fi fost mai interesat de obiectele expuse, daca ar fi avut si etichete in limba engleza, insa muzeul "pare indiferent la frustrarile vizitatorilor care nu vorbesc limba romana".
Jurnalistul a fost impresionat de Biserica Stavropoleos, care gazduieste o colectie de vechi icoane datand din secolul al 18-lea. Autorul conchide ca "Bucurestiului ii lipseste profilul lui Dracula, insa, precum o muscatura de vampir pe gat, isi lasa cu siguranta amprenta".