Cate produse traditionale atestate mai are Romania
produse traditionale romanestiretete consacrateministerul agriculturiiviorel morarescu
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a atestat 386 de produse traditionale si a respins 193 de dosare. Alte 42 de preparate au fost recunoscute ca produse obtinute dupa retete consacrate.
"Avem aprobate 386 de produse traditionale si 193 respinse, dar mai avem in analiza alte 69 de dosare.
Procesul de inregistrare continua, trebuie doar sa existe interes din partea producatorilor, iar noi vom promova aceste produse pentru cresterea increderii consumatorului in produsele de calitate.
Toate aceste produse atestate au fost controlate de Ministerul Agriculturii, de Ministerul Sanatatii, de ANSVSA si ANPC, din punct de vedere al calitatii si trasabilitatii si nu au fost probleme.
Vom face doua-trei controale pe an deoarece ministerul si-a asumat o responsabilitate, si-a pus semnatura, logo, iar daca o autoritate garanteaza acel produs acest lucru inseamna ca produsul este sigur si de calitate", a declarat Viorel Morarescu, director general in MADR, citat de Agerpres.
Potrivit oficialului, producatorii care si-au atestat produsele obtinute traditional au inregistrat vanzari cu 20-25% mai mari deoarece consumatorii au identificat mult mai usor produsele si pentru ca MADR garanteaza pentru ele.
Prin urmare, MADR trebuie sa se asigure ca exista o calitate constanta a produselor si nu apar probleme.
In ceea ce priveste produsele alimentare obtinute dupa retete consacrate, 42 au primit atestarea autoritatii de resort.
"Sunt deja 42 de astfel de produse atestate, care pot fi cumparate prin marile lanturi de magazine din Romania. Avem 6 produse pe panificatie, 29 de produse din carne si 7 din lapte.
Trebuie, insa, o educare si o informare a consumatorilor pentru ca nu multi stiu ce sunt aceste produse consacrate", a precizat reprezentantul ministerului.
Dupa modificarea si inasprirea regulilor de atestare, numarul produselor traditionale romanesti s-a redus de peste 10 de ori, de la 4.500, la aproape 400, dupa ce, in urma cu doi ani, Romania era, probabil, tara din Uniunea Europeana, cu cel mai mare numar de produse atestate la nivel national.
Conform legislatiei, produsul traditional trebuie sa fie fabricat pe teritoriul Romaniei; nu trebuie sa fie obtinut in mod industrial si sa nu contina aditivi alimentari.
De asemenea, procesul tehnologic si modul de procesare al produselor trebuie sa aiba o caracteristica traditionala, cu o reteta transmisa din generatii.