Cum se prepara cel mai bun miel la cuptor: secretele retetei din batrani
miel la cuptorretete de pastepaste 2024
Vine Pastele si tot romanul pune pe masa preparate din miel, sub diverse forme, insa cel mai popular ramane mielul la cuptor. Cum se prepara?
Prepararea celui mai bun miel la cuptor implica cateva tehnici si ingrediente cheie pentru a obtine un gust delicios si o carne frageda. Gospodinele sau domnii care se aventureaza intr-ale bucatariei, trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte foarte importante, de la care bunicile noastre nu faceau rabat, motiv pentru care si mesele de Paste erau absolut delicioase:
Secretul principal consta in faptul ca trebuie sa optezi pentru un miel de calitate, preferabil tanar, cu carne suculenta si frageda.
Reteta de miel la cuptor
In continuare, marinarea este cheia pentru a conferi mielului un gust bogat si a permite aromelor sa patrunda in adancime in carne. Poti folosi o marinada simpla din ulei de masline, usturoi, rozmarin, cimbru, sare, piper si putin suc de lamaie. Lasa mielul sa stea in marinada timp de cel putin 4-6 ore, sau chiar peste noapte in frigider, pentru rezultate optime.
Acum, apuca-te de gatit propriu-zis: Incalzeste cuptorul la o temperatura potrivita, in general in jur de 160-180°C, pentru a asigura o gatire uniforma si pentru a evita uscarea excesiva a carnii. Inainte de a introduce mielul in cuptor, este recomandabil sa il sigilezi rapid intr-o tigaie incinsa, pentru a pastra sucurile in interior si a obtine o crusta exterioara frumoasa. Foloseste ulei sau unt pentru a sigila mielul pe toate partile.
Pune mielul intr-o tava de copt si adauga putina apa sau supa de carne in tava pentru a mentine umiditatea si a evita arderea sucului care se scurge. Poti adauga si legume proaspete, cum ar fi morcovi, cartofi si ceapa, in tava pentru a gati alaturi de miel si pentru a-i da un gust minunat.
Verifica periodic mielul in timp ce se gateste pentru a evita supra-coacerea. Poti folosi un termometru de gatit pentru a te asigura ca mielul este gatit la temperatura corecta in interior, care este de aproximativ 65-70°C pentru o friptura medie.
Dupa ce mielul este gatit, este important sa-l lasi sa se odihneasca pentru cateva minute inainte de a-l taia. Acest lucru ajuta la redistribuirea sucurilor in carne si la obtinerea unei texturi mai fragede si mai suculente.
Poti servi mielul cu sosuri sau garnituri suplimentare pentru a completa gustul. De exemplu, un sos de menta sau de rodii merge foarte bine cu mielul la cuptor.
Foto: freepik.com