Cea mai simpla reteta de cozonaci: cat de usor este sa prepari acest desert delicios

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cea mai simpla reteta de cozonaci: cat de usor este sa prepari acest desert delicios
Cea mai simpla reteta de cozonaci: cat de usor este sa prepari acest desert delicios
de I.s. la 13 Dec. 2023
Urmareste-ne pe Google News
reteta de cozonacimancare de craciuncraciun 2023craciunperioada sarbatorilor

Cozonacul este un desert traditional romanesc, nelipsit de pe mesele festive, in special in perioada Craciunului.

Acesta este un desert delicios, cu o textura pufoasa si aromata, care incanta papilele gustative ale celor care il consuma. Cu toate acestea, multi dintre noi considera ca prepararea cozonacului este un proces complicat si solicitant, care necesita mult timp si efort. Acest articol va va prezenta o reteta simpla de cozonaci, care va demonta acest mit si va va arata cat de usor poate fi sa preparati acest desert delicios, comparabil cu gogosile sau clatitele.

Ingrediente

Pentru a pregati cozonacul simplu, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
 
- 500 g faina
- 250 ml lapte
- 100 g zahar
- 100 g unt sau margarina
- 2 oua
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- coaja rasa de la o lamaie
- esenta de vanilie
- un praf de sare
- 100 g stafide (optional)
- zahar pudra pentru decor (optional)

Pregatirea aluatului

1. Incalziti laptele intr-o cratita, pana devine caldut. Adaugati zaharul si amestecati bine, pana se dizolva. Adaugati apoi drojdia si lasati amestecul sa stea timp de 10 minute, pana cand drojdia incepe sa se activeze si sa formeze spuma.
 
2. Intr-un bol mare, amestecati faina cu praful de sare. Adaugati untul sau margarina moale si amestecati bine, pana obtineti un aluat sfaramicios.
 
3. Adaugati amestecul de lapte, drojdie si zahar peste faina si amestecati bine. Incorporati ouale, coaja de lamaie si esenta de vanilie si framantati aluatul timp de aproximativ 10 minute, pana devine elastic si nu se mai lipeste de maini. Daca este necesar, adaugati putina faina in timpul framantarii.
 
4. Acoperiti bolul cu un prosop curat si lasati aluatul sa creasca timp de aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul. Intre timp, pregatiti stafidele, daca doriti sa le adaugati in cozonac. Spalati-le si lasati-le la inmuiat in apa calda timp de 10-15 minute, apoi scurgeti-le si uscati-le cu un prosop de hartie.

Formarea si coacerea cozonacului

1. Dupa ce aluatul a crescut, impartiti-l in doua parti egale. Intindeti fiecare parte de aluat intr-o foaie dreptunghiulara, cu o grosime de aproximativ 1 cm.
 
2. Presarati stafidele scurse si uscate peste foile de aluat si rulati-le strans, formand doua suluri. Asezati sulurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasand suficient spatiu intre ele pentru a creste in timpul coacerii.
 
3. Acoperiti tava cu un prosop curat si lasati cozonacii sa creasca timp de inca 30 de minute. Intre timp, preincalziti cuptorul la 180°C.
 
4. Coaceti cozonacii timp de aproximativ 40-45 de minute, pana devin aurii si se coace bine in interior. Verificati coacerea cu ajutorul unei scobitori, care trebuie sa iasa curata din centrul cozonacului.
 
5. Scoateti cozonacii din cuptor si lasati-i sa se raceasca pe un gratar. Dupa ce s-au racit complet, ii puteti pudra cu zahar pudra, daca doriti.
 
Aceasta reteta simpla de cozonaci demonstreaza ca pregatirea acestui desert traditional nu este atat de complicata si solicitanta pe cat se crede. Cu putina rabdare si urmand pasii de mai sus, veti obtine un cozonac delicios si pufos, care va incanta pe toata lumea. Asadar, de ce sa nu incercati sa preparati cozonacul acasa, la fel de simplu ca si gogosile sau clatitele?

Sursa foto: freepik.com
 
de I.s.

Ultimele NOUTATI

Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Analize

Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024

today20 Apr. 2025
Cum arata seful ideal in viziunea romanilor?
Companii

Cum arata seful ideal in viziunea romanilor?

today20 Apr. 2025
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Economie

Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana

today19 Apr. 2025
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Economie

Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!

today19 Apr. 2025
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Imobiliare

Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala

today18 Apr. 2025
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Companii

Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile

today18 Apr. 2025
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Financiar-Bancar

UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii

today18 Apr. 2025
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Mananca sanatos

Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas

today18 Apr. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x