Studiu de caz: Religia si locul de munca, doua elemente care mai bine nu sunt combinate
studiu de cazreligialocul de muncaangajatinasa
Angajatii au drepturi cand vine vorba de religie la locul de munca, insa cei care fac prea multe valuri risca sa isi afecteze cariera. Intrebarea cata religie la locul de munca este prea multa a venit in atentia opiniei publice in aceste zile, cand un fost angajat NASA a dat in judecata institutia deoarece l-ar fi concediat din cauza credintei sale.
David Coppedge, fost specialist in computere la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, sustine ca si-a pierdut postul de manager si apoi jobul deoarece crede intr-o "putere superioara". Reprezentantii NASA sustin ca barbatul isi hartuia colegii cu convingerile sale religioase, insa nu acesta a fost motivul concedierii, ci un program de restructurare.
Coppedge a admis in justitie ca se angaja in discutii pe teme religioase cu colegii si ca uneori le oferea acestora DVD-uri cu documentare pe aceasta tema. El spune ca la un moment dat un sef i-a atras atentia ca aceste lucruri nu sunt "binevenite" si ca sunt "destructive". Potrivit documentelor depuse la proces, Coppedge a cerut NASA sa redenumeasca "Petrecerea de Sarbatori" in "Petrecerea de Craciun".
Acum, fostul angajat a chemat NASA in instanta si acuza agentia spatiala de discriminare pe motive religioase.
Legea americana protejeaza inca din 1964 convingerile religioase ale angajatilor. Totusi, numarul de procese care au la baza discriminarea religioasa este in crestere in SUA. Doar in 2011 au fost inregistrate 4.151 de cazuri.
Angajatorii sunt obligati sa le ofere anumite conditii persoanelor religioase, precum
zile libere pentru rugaciune cu ocazia unor sarbatori sau dreptul de a purta anumite accesorii de natura religioasa. Insa, potrivit unui profesor de drept, de multe ori angajatii forteaza limitele. Acest lucru le poate provoca probleme la lucru. Religia ar trebui lasata la intrarea in birou, insa acest lucru este dificil de facut de multi oameni, pentru care credinta este un element central al vietii.
"Clar, un angajator nu poate discrimina un angajat pe baza religiei, dar asta nu inseamna ca seful tau trebuie sa iti accepte toate comportamentele bazate pe credinta, in special daca este vorba de hartuire", a declarat Joanna Friedman, avocat la firma Tully Rinckey din Washington.
Via
LifeInc on MSNBC