Sfaturi de productivitate dintr-o carte despre eficienta. Cum sa ne schimbam in 2017
cele 7 deprinderistephen r. coveyeficacitateschimbari2017
Cu ce promisiuni ati intrat in noul an? Cu ce ganduri, lecturi, liste si dorinte v-ati pregatit inca dinainte de a trece de miezul noptii? Cu siguranta au fost lucruri implinite. Cu siguranta au existat si lucruri pe care vi le-ati promis pentru anul acesta.
Pentru multi dintre noi inceputul noului an a adus schimbari inca din prima zi. Pentru altii, primele zile inseamna deja noi oportunitati de schimbare, de indeplinire a unor dorinte mai vechi. Putine dintre cele pe care ni le dorim se pot implini fara munca noastra, fara eforturi din partea noastra, fara pasi facuti in directia potrivita.
In cartea
Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, Stephen R. Covey readuce in prim-plan aspecte esentiale ale modului in care gandim, lucram si ne traim fiecare zi. Bazata atat pe elemente de psihologie, cat si pe comparatii ale modului in care se iau deciziile in interiorul unei companii, cartea vine cu o multime de sfaturi pe care le putem aplica in orice domeniu alt vietii, cu acelasi succes.
Am extras cateva astfel de sfaturi, de abordari diferite, moderne si studiate ale unor aspecte-cheie din vietile noastre. Si, ca o doza suplimentara de curaj la inceput de an, sper sa fie aplicate constant si temeinic, cu ajutor din partea noastra:
"Daca vrem cu tot dinadinsul sa ne amelioram substantial modul de viata, trebuie sa renuntam la taiatul frunzelor - sa ne apucam de lucru la radacina; altfel spus, sa ne schimbam paradigmele, caci mentalitatea noastra si conduita din ele se nasc."
"Este cu totul si cu totul imposibil de a incalca, de a ignora sau de a scurtcircuita procesul dezvoltarii. E impotriva naturii si orice incercare de a scurta drumul aduce dupa sine, in mod inevitabil, dezamagirea si frustrarea."
"Pentru a intretine o relatie buna - eficace - cu sotia, cu sotul, cu copiii, prietenii sau colaboratorii, trebuie invatat un lucru: sa-i ascultam - si asta presupune disciplina emotionala. A-ti pleca urechea indica rabdare, deschidere si dorinta de a intelege - trasaturi de caracter evoluat."
"A imprumuta putere din alta parte genereaza slabiciune. Genereaza slabiciune in cel ce imprumuta, pentru ca intareste dependenta lui de factori externi in rezolvarea problemelor sale."
"Avem nevoie de alt nivel, un nivel mai profund de gandire - o paradigma bazata pe principiile ce descriu corect teritoriul real al existentei si al interrelatiilor umane - pentru a dezvolta dificultatile cu radacini mai adanci."
"Lucrand asupra modului nostru de cunoastere, a priceperii si dorintelor noastre, ne croim drumul spre nivelurile superioare de eficacitate personala si interpersonala, renuntand la vechile paradigme care, vreme de ani de zile, ne-au dat iluzia unei pseudosecuritati."
"Echilibrul Productie/Capacitate de productie imi apare ca esenta insasi a eficacitatii."
"In domeniul financiar bunul cel mai de pret este propria noastra capacitate de a castiga. Daca nu investim permanent in imbunatatirea capacitatii noastre de a produce, ne limitam in mod considerabil posibilitatile de optiune. Suntem prizonierii situatiei prezente, temandu-ne de parerea patronului sau a societatii despre noi; iar economic ne aflam pe pozitii de dependenta si defensiva. Iarasi o lipsa de eficacitate."
"Fiti atenti la cuvântul "responsabilitate" - raspuns-abilitate- abilitatea de a alege raspunsul. Persoanele proactive isi asuma aceasta responsabilitate. Nu invinuiesc imprejurarile, conditiile sau conditionarile suferite pentru a-si justifica comportamentul. Se poarta conform unei optiuni constiente, bazate pe valori, si nu pe conditii supuse unor criterii afective."
Aceste sfaturi sunt pentru noi toti. Se aplica indiferent in ce punct al vietii ne aflam, indiferent de cursul pe care il urmeaza cariera noastra si indiferent de ceea ce credem noi ca am realizat sau nu. Intotdeauna, asa cum noi insine suntem in schimbare, vom avea ceva de prelucrat, imbunatatit, modificat. Iar cunoasterea este prin definite, sau ar trebui sa fie, un proces continuu. Mult spor, asadar, in noul an si multa intelepciune in fiecare decizie pe care o luati!
Redactor
Manager.ro
Experienta de 5 ani in management si marketing online