Vant de optimism pe piata muncii: firmele romanesti au cele mai importante intentii de angajare din ultimii sapte ani
angajari romaniaforta de munca romaniafirme romaniastudiu manpower
Un studiu realizat de Manpower pe tema perspectivelor angajarii de forta de munca, pentru trimestrul patru al acestui an, arata ca angajatorii romani raporteaza o Previziune Neta de Angajare (PNA) de plus 16%, cea mai robusta prognoza privind angajarile din cele 24 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa cuprinse in cercetare.
Circa 19% dintre angajatorii romani intentioneaza sa-si creasca personalul, 11% prevad o scadere, iar 67% nu au in vedere nicio schimbare a numarului total de angajati.
PNA rezultata este cea mai puternica raportata in Romania din ultimul trimestru al anului 2008 pana acum, imbunatatindu-se cu 4%, fata de trimestrul al treilea, si cu 8%, in comparatie cu lunile octombrie-decembrie 2014, relateaza Agerpres.
Studiul arata ca oportunitatile pentru cei care cauta un loc de munca vor fi mai numeroase, in mai mica sau mai mare masura, in toate regiunile tarii si in noua din cele zece sectoare de activitate.
Pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, angajatorii din industria prelucratoare sunt cei mai optimisti, raportand o PNA de plus 25%, cu 5% mai puternica decat cea din trimestrul al treilea si cu 13% mai robusta decat in ultimul trimestru din 2014.
Cea mai semnificativa imbunatatire de la trimestru la trimestru este in sectorul comert cu ridicata si cu amanuntul, in care PNA de plus 20% este cu 12% mai puternica decat in trimestrul al treilea, in timp ce, dintr-o perspectiva anuala, cea mai mare imbunatatire este raportata in sectorul constructii, PNA de plus 18% din trimestrul patru 2015 fiind cu 21% mai puternica decat in trimestrul patru 2014.
In schimb, perspectivele din sectorul energie electrica, apa, gaz continua sa fie negative de cinci trimestre consecutiv.
In functie de regiunile tarii, prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din Centru si Nord-Vest, unde PNA este de plus14%.
Perspective pozitive s-au raportat in sase dintre cele opt regiuni.
Zonele in care previziunile sunt mai slabe decat in perioada anterioara sunt regiunea Vest, cu un declin de 10%, si Sud-Vest, care este estimata a fi cea mai putin dinamica piata a fortei de munca.
In aceasta regiune, unul din cinci angajatori se asteapta la reduceri ale personalului, in ultimul trimestru din 2015.
Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de marimea angajatorului, dar firmele cu peste 250 de angajati raman cei mai optimisti, iar micro-organizatiile cu pana la 10 angajati manifesta cea mai multa prudenta.