Tu cum iti motivezi angajatii?
motivatieangajatiproiectlucruriproiectangajare
Cand demaram un proiect, lucrurile evolueaza cu viteza luminii. Toata lumea este incantata si te mandresti ca ai facut ceva din nimic. O luna mai tarziu, euforia dispare si toata lumea se culca pe o ureche. Proiectul pare infinit. Aici incepe sa moara.
NU este vorba doar despre oboseala si plictiseala. Exista un motiv psihologic, pentru care oamenii se plafoneaza in mijlocul unor proiecte, incetinesc ritmul de munca si uneori esueaza lamentabil. Un nou studiu al Kellogg School Of Management (Northwestern), arata ca "lipsa de atentie" fata de o anumita activitate genereaza fenomenul total neproductiv.
Cand iti modifici atitudinea fata de un proiect, iti pierzi rapid motivarea. Rezultatul este o ambitie modesta, care presupune o motivatie doar la inceputul si sfarsitul unui proiect. In consecinta, disponibilitatea ta se dovedeste a fi redusa chiar in cel mai sensibil punct al proiectului, si anume... desfasurarea in sine.
Sefii vor avea o adevarata problema. Angajatii isi petrec majoritatea timpului la mijlocul proiectelor, incercand "sa le dea de cap". Daca si-au pierdut curajul si motivarea, o sa te confrunti si cu un regres al productivitatii. Ce pot face managerii in acest caz nefericit?
1. Oferiti un feedback mai frecvent. Problemele motivationale sunt mai grave, atunci cand oamenii se simt izolati. Feedback-ul constant ar putea rezolva situatia.
Feedback-ul oferit de sef in timpul desfasurarii unui proiect trebuie sa tina seama de curba motivationala. Managerii ii pot determina pe angajati sa se gandeasca la ceea ce au realizat, nu la eventualele impasuri. Scopul lor este sa mearga inainte!
2. Segmentarea proiectelor. Impartirea unui vast proiect in mai multe sectiuni este esentiala. Astfel, angajatii nu vor fi descurajati de dimensiunea unei sarcini de munca. De asemenea, se vor putea concentra asupra unui singur element, evitand un haos general.
3. Ofera-le recompense. Recompensarea angajatilor reprezinta o buna cale de angajare, de motivare.
4. Stabiliti deadline-uri clare. Uneori, oamenii sunt mai motivati, cand stiu ca pe data de "x" trebuie sa predea NEAPARAT un proiect. Nici mai devreme, nici mai tarziu. Cand oamenii intreprind orice activitate, urmeaza aceasta mentalitate.