Studiu: Munca la domiciliu poate dauna grav vietii personale
studiumuncadomiciliuinternetpreturiexperienta
Proximitatea internetului, combinata cu preturile crescute la carburanti si un apel pronuntat pentru gasirea echilibrului intre viata personala si cea profesionala a determinat ascensiunea fenomenului de munca la domiciliu. Din pacate, experienta s-a dovedit a fi nefasta pentru unii dintre cei care s-au bucurat, initial, ca vor putea lucra "de acasa".
Un nou studiu sugereaza ca unul din motivele dezamagirii este legat de faptul ca activitatea profesionala la domiciliu adauga ore in plus la saptamana de munca. In cazul unor angajati, munca de acasa nu a redus, ci din contra, a majorat numarul conflictelor familiale.
Dr. Jennifer Glass, profesor in cadrul Departamentului de Sociologie si al Centrului de Cercetare a Populatiei din cadrul Universitatii din Texas, a descoperit ca, in ciuda faptului ca munca de acasa este considerata un privilegiu, pentru cei mai multi angajati implica majorarea orelor prestate in folosul angajatorului.
Astfel, cei care lucreaza de acasa nu vor lucra doar 40 de ore pe saptamana (5 zile x 8 ore de munca), ci si in plus. De fapt, cele mai multe ore peste program sunt executate dupa ce angajatul a petrecut deja 40 de ore de munca la birou.
Glass si colega sa, Dr. Mary Noonan, profesor de sociologie la Universitatea din Iowa, au analizat trendurile muncii de acasa in randul angajatilor si angajatorilor din SUA.
Rezultatele studiului lor au fost publicate in Monthly Labor Review si indica faptul ca munca de acasa cauzeaza intruziunea activitatii profesionale in viata personala.
Potrivit studiului, cei mai multi tehnicieni au sustinut ca munca de acasa i-a determinat sa munceasca si mai mult; angajatii utilizeaza tehnologia, in special emailul, pentru a lucra, chiar si cand sunt bolnavi sau in concediu.
“Monitorizarea atenta a acestei linii tot mai neclare intre munca si timp liber si a eroziunii programului normal de lucru in multe profesii ne poate ajuta sa intelegem importanta acestui fenomen”, a declarat Glass.
Autorii sugereaza insa ca munca de acasa nu a devenit, cel putin pentru moment, prioritara pentru angajatii americani.
De asemenea, acolo unde a fost deja implementata, nu a contribuit in mod pozitiv la aplanarea conflictelor familiale, cauzate de activitatea profesionala. In schimb, angajatii muncesc mai mult decat la birou si se iluzioneaza cu “beneficiul muncii la domiciliu”, conchide studiul citat.