Studiu: Angajatii care au un hobby, mai productivi la locul de munca
angajatihobbytimp libervoucherebateriistres
Ce faci in timpul liber? Pictezi? Scrii poezii? Crosetezi? Canti la tobe intr-o trupa rock? Oricare ar fi hobby-ul tau, nu-l abandona. Un studiu arata ca orice pasiune ii ajuta pe angajati in munca lor de zi cu zi.
Psihologii Universitatii de Stat din San Francisco spun ca oamenii care au hobby-uri pot identifica solutii salvatoare in activitatea zilnica, de la birou. Indiferent care ar fi acest hobby, acesti angajati sunt mai dispusi sa-si ajute colegii, pentru a atinge obiectivul comun.
Studiul a fost publicat miercurea trecuta in Journal of Occupational and Organizational Psychology.
"Cu cat sunt mai implicati in hobby-urile lor, cu atat sunt mai buni la locul de munca", precizeaza Kevin Eschleman, coordonatorul studiului, referindu-se la angajati.
Cercetatorii au analizat 350 de persoane cu diverse profesii (si hobby-uri), care au vorbit despre ceea ce fac in timpul liber si activitatea de la locul de munca.
Cei care sunt implicati puternic intr-o activitatea creativa au inregistrat performante cu 30% mai mari decat cei care isi urmeaza mai rar pasiunea.
Cercetatorii au analizat si un grup de 90 de capitani din Fortele Aeriene americane.
Psihologii stiau deja ca acesti oameni sunt pregatiti sa rezolve situatiile-limita si sa ii ajute pe ceilalti - dar au vrut sa vada cum sunt influentati de hobby-urile lor.
Capitanii care au si o latura creativa, extra-job, inregistreaza performante mai bune la locul de munca. Cercetatorii au tinut cont si de alte elemente care influenteaza performanta, precum personalitatea fiecarei persoane in parte.
"Unii oameni au o personalitate mai creativa", explica Eschleman. Pentru a vedea cat de creative sunt persoanele respective, cercetatorii le-au intrebat (pe o scara de la 1 la 7), cat de deschise sunt in fata noilor experiente si cat apreciaza arta.
Studiul confirma ca o fire creativa se reflecta si la locul de munca, subliniaza Eschleman. Nu poate spune insa cu exactitate in ce masura se influenteaza una pe alta.
Cercetatorul crede ca modul in care ne comportam la birou se intersecteaza mereu cu cel in care ne purtam acasa. "Cei care se descurca mai bine la job au mai multa energie pentru a se bucura de hobby-urile lor", explica Eschleman. Implicarea in activitati originale ii ajuta pe oameni sa aiba mai multa energie si sa se simta mai atasati de munca lor. "Este o spirala pozitiva", completeaza psihologul.
Si chiar daca nu stim exact in ce masura iti va folosi activitatea de pescar amator pentru a-ti imbunatati activitatea profesionala, Eschleman precizeaza ca pasiunile ii pot ajuta pe angajati sa isi cunoasca mai bine calitatile si slabiciunile. "Activitatile creative iti ofera oportunitatea de a invata mereu ceva nou despre tine", explica Eschleman.
Hobby-urile ne ajuta si sa combatem stresul zilnic. "In timpul liber dedicat hobby-ului tau, iti reincarci bateriile", spune acelasi cercetator.
In concluzie, sefii ar trebui sa isi incurajeze angajatii sa aiba hobby-uri si sa le ofere, eventual, "vouchere pentru un curs de olarit", conchide Eschleman.