Recrutarea si retentia tinerilor de 18-25 de ani. Ce vor milenialii de fapt si de drept?
milenialiigeneratia ygeneratia xbaby boomersrecrutare mileniali
Milenialii sau generatia Y sunt diferiti fata de restul salariatilor. Ii recrutam altfel. Ii retinem altfel in companiile noastre. Le oferim alte pachete de bonusuri extrasalariale pentru ca reactioneaza la alt fel de stimuli externi. Sunt motivati in mod diferit si au alta disponilitate de mobilitate si migratie. O categorie aparte sunt salariatii cu varste de 18-25 de ani, centrul generatiei de mileniali.
Sa lamurim putin lucrurile:
Baby Boomers s-au nascut inainte de 1963.
Generatia X: cei sunt nascuti in intervalul 1963 - 1980
Generatiei Y (Milenialii): cei care s-au nascut in intervalul 1980 - 1995.
Ce trebuie sa stii despre mileniali? In primul rand, tine cont de faptul ca se misca repede. Vor pleca de la un loc de munca daca nu le oferi ceea ce cauta si daca nu o faci indeajuns de repede.
In principiu, milenialii au nevoie de:
- activitate profesionala interesanta, atractiva, care sa ofere provocari
- salarii competitive fata de concurentii din piata
- flexibilitatea programului de lucru
- mediu de lucru pozitiv si motivant
- tehnologie cat mai avansata
- siguranta locului de munca
- oportunitati de dezvoltare profesionala oferite in mod constant
- sprijin si atentie speciala din partea managerilor HR
- mediu de lucru nou, modern, spatios
- sprijin la inceput si apoi un grad ridicat de autonomie. Cele doua situatii alterneaza in mod rapid. Au nevoie de inductie la initierea unui nou proiect si apoi au nevoie instant de autonomie. Micromanagement-ul ii indeparteaza.
- o cultura organizationala bogata, moderna, bazata pe libertatea fiecaruia de a-si impartasi ideile, o cultura organizationala care sa promoveze progresul profesional al salariatilor.
Milenialii migreaza foarte repede si o fac, in majoritatea cazurilor, fara regrete. Sunt dispusi sa schimbe cate locuri de munca este necesar pana cand vor gasi mediul de lucru in care se simt optim.
Milenialii sunt in acelasi timp si destul de anxiosi, mai ales in contextul in care din ce in ce mai multe voci sustin ca robotii ne vor manca de vii, ne vor lua locurile de munca si apoi probabil ca vor distruge lumea. Asa ca au nevoie sa stie cat se poate de clar ca locurile lor de munca sunt stabile. Altfel vor migra in cadrul altor companii.
Milenialii stiu ce vor, insa vor multe lucruri, ceea ce uneori ii face sa para usor haotici sau indecisi. Cei mai multi sunt specializati in mai multe domenii si se pricep de minune pe numeroase posturi. Acest lucru ii face sa aiba mai multa putere de mobilitate si back-up-uri esentiale.
Interesant este si faptul ca milenialii isi stabilesc legaturi foarte usor si le rup mult mai usor decat ar putea cei ce apartin generatiilor X si Baby Boomers. Unii specialisti dau vina pe hipertehnologizare.
Milenialii lucreaza bine in echipa si probabil si mai bine daca sunt pe cont propriu. Se adapteaza usor la conditiile de lucru si raman timp indelungat acolo unde se simt bine si unde simt ca pot creste profesional si financiar.
Milenialii nu pretuiesc foarte mult ideea de a detine posesiuni precum locuinte personale si masini. Mai degraba isi vor investi banii in experiente. Vor sa calatoreasca, sa viziteze locuri noi, sunt participe la evenimente corporate, la concerte si nu numai.
Sunt extrem de multe aspecte de discutat despre mileniali. Este nevoie de un stil aparte pe care sa se mapeze strategiile de recrutare si selectie, retentie, motivare si fidelizare. Sunt diferiti fata de Generatia X si total diferiti fata de Baby Boomers. Dar ceea ce este cel mai important este faptul ca reprezinta forta de munca exceptionala, profesionisti care debordeaza creativitate, originalitate si inovatie. Sunt exact aspectele pe care mizam pentru a conduce companiile de azi pentru succesul de lunga durata.
Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!
sursa foto: pixabay.com
Jurnalist de Legislatia Muncii, Afaceri si HR