Planuri pentru un salariu mai mare. Doua metode sigure, o singura alegere
loc de muncasalariucompaniimarire salariucompanieexperientacariera
In contextul majorarii salariului minim de la 1 mai a.c., mai multi specialisti din cadrul companiilor au lansat o discutie care vizeaza posibilitatile de crestere a salariului pe care le au angajatii firmelor din Romania. Concluzia la care au ajuns a fost ca exista doua modalitati prin care salariul unui angajat poate creste intr-un timp foarte scurt.
Daca unii dintre noi inca mai traiesc cu convingerea ca e mai bun un loc de munca "sigur", exista si tineri de alta parere. Poate ca cea mai impamantenita opinie cu privire la locul de munca sigur e mai degraba a parintilor nostri. Cei care ne-ar sfatui in orice moment sa nu dam vrabia din mana pe cioara de pe gard.
Insa multi angajati tineri considera ca exista modalitati foarte bune de a-ti mari salariul intr-un timp foarte scurt, plecand de la o companie la o alta si continuand astfel pe parcursul mai multor ani, avand in tot acest timp un salariu din ce in ce mai mare. Parerile sunt, desigur, impartite, deoarece angajatorii pot privi un astfel de salariat ca pe cineva nestatornic si deloc fidel companiei.
In acelasi timp insa, foarte multe depind de experienta angajatului, de abilitatile deja dobandite, de capacitatea sa de a invata lucruri noi, dar si de puterea sa de convingere. Pana la urma, daca iti poti convinge potentialul angajator ca esti omul potrivit, il poti convinge sa iti ofere si salariul dorit.
Este insa schimbarea frecventa a locului de munca o metoda eficienta de marire a salariului? "Acestia pot ajunge sa castige cu 12 la suta mai mult in fiecare an daca schimba job-ul. Adica mai mult decat cei care nu sunt la fel de curajosi si raman ani in sir la acelasi patron", scrie Digi24.ro intr-un articol recent pe aceasta tema.
Aceeasi sursa aminteste, cu privire la cele de mai sus, ca "timpul petrecut intr-o companie sau experienta in functia actuala nu iti garanteaza intotdeauna nici promovarea si nici un salariu mai mare" si ca o probabilitate destul de mare consta, de fapt, in inmultirea numarului de sarcini odata cu timpul.
Trebuie insa amintit ca, inclusiv in aceasta privinta, un angajat poate creste intr-o companie in care este lasat sa creasca si in care i se ofera in mod real sansa de a promova in functie. In general, angajatii care isi dau seama ca au atins punctul in care au invatat tot ce se putea invata intr-o companie, parasesc locul de munca si cauta noi provocari. La fel de adevarat e ca pe acestia nu ii motiveaza cel mai adesea salariul (fara a insemna ca se multumesc cu orice), ci teama de a nu se plafona, de a nu ramane blocati intr-un singur loc.
Studiul realizat de Fundatia Resolution si citat de sursa de mai sus arata ca "intre 2007 si 2014, angajatii cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani care si-au schimbat locul de munca au ajuns sa castige cu 11,8 la suta mai bine fata de cei care raman in aceeasi firma sau pe aceeasi functie ani la rand si care au reusit sa obtina un plus de 4,4 procente la final de an".
Aceeasi sursa mai spune ca specialistii recomanda o reorientare in cariera o data la cel mult sapte ani. E adevarat insa ca toate acestea ajung sa tina pana la urma de disponibilitatea fiecarei persoane in parte de a invata, de a dobandi noi cunostinte si de a se autodepasi. Odata cu noi provocari vin, cu siguranta, si noi reusite sau macar noi lectii invatate care se adauga experientei la final de zi.
Care sunt opiniile dumneavoastra pe aceasta tema si ce ati alege? Va regasiti in una dintre situatiile de mai sus? Si, de asemenea, cum vedeti situatia din Romania in aceasta privinta?
Redactor
Manager.ro
Experienta de 5 ani in management si marketing online