Peste 20 de companii si banci din top 300 au luat bani europeni pentru a-si instrui angajatii
fonduri europenefirmebani
Cel putin 21 de companii din topul celor mai mari 300 de companii in functie de cifra de afaceri au depus si au castigat proiecte in valoare totala de aproape 15 milioane de euro pentru instruirea angajatilor, intr-un context in care majoritatea angajatorilor si-au inghetat bugetele de training din nevoia de a reduce costurile.
Marile companii dau astfel un exemplu de bune practici in domeniul resurselor umane, fiind printre primele firme private care s-au gandit la o alternativa pentru a-si suplimenta bugetele de instruire a angajatilor.
Desi niciuna din finantarile nerambursabile obtinute de companii nu depaseste un milion de euro, cateva mii de angajati din cele mai mari companii din Romania vor merge si anul acesta, dar si anul viitor, "la scoala".
Firmele vin de acasa cu aproape 40% din banii necesari pentru instruirea angajatilor proprii. Valoarea totala a finantarii nerambursabile a proiectelor castigate de cele 21 de companii este de 7,8 milioane de euro, in total aceste companii investind in angajati 14,7 mil. euro.
"Campionul" din top 300 este Distrigaz Sud Retele, companie specializata in distributia gazelor, care a reusit sa ia fonduri nerambursabile in valoare de aproape 715.000 de euro. Compania intentioneaza sa trimita la programe de training 350 de angajati care sa urmeze cursuri de comunicare, negociere, relatia cu clientii si management.
Orange si Petrom, cele mai profitabile firme, primele la luat bani europeni
Cinci din topul celor mai profitabile companii si banci din Romania - OMV Petrom, Orange, BRD Groupe Société Générale, GDF Suez Energy si Lafarge Ciment - au obtinut finantare europeana pentru instruirea angajatilor.
Orange, cea de-a doua companie din Romania in functie de profit (cu 320,7 mil. euro profit brut in 2009), a primit o finantare de peste 370.000 de euro pentru instruirea angajatilor cu potential ridicat.
Si OMV/Petrom, cea mai mare si cea mai profitabila companie din Romania, cu un profit brut de peste 400 de milioane de euro anul trecut, a castigat un proiect cu o finantare nerambursabila de aproape 170.000 de euro pentru trainingul angajatilor.
Si trei companii din sectorul auto- Michelin (care are trei proiecte castigate), Auto Italia Impex si Continental Automotive- au apelat la fondurile europene pentru resurse umane pentru a-si suplimenta bugetele de training.
Sursa:
Ziarul Financiar.ro