Pauzele lungi dauneaza grav concentrarii la locul de munca
pauzeconcentraregermaniastudiibirouripranzlocuri de munca
Urmatorul studiu este destinat sefilor care de abia asteapta "sa-si toace angajatii" - cercetatorii germani spun ca pauzele lungi cu colegii dauneaza grav concentrarii si atentiei la detalii. Un pranz plictisitor, rapid, consumat in intimitatea biroului, este mult mai potrivit.
"Controlul cognitiv scade dupa o masa consumata la locul de munca. Asta inseamna ca angajatul devine mai neglijent si nu mai abordeaza greselile intr-un mod serios", a declarat psihologul Werner Sommer din cadrul Universitatii Humboldt din Berlin.
Rezultatele acestor teste au fost publicate in revista medicala PLOS ONE.
Ei au comparat doua situatii in care angajatii iau masa. Un grup a mers la un restaurant local cu un prieten, au putut sa isi aleaga mancarea si au beneficiat de o ora intreaga de pranz. Altii au mancat singuri in biroul lor. Chiar daca au primit aceeasi mancare ca si vizitatorii restaurantului, au beneficiat de doar 20 de minute, in care sa manance.
Cei care au luat masa la restaurant s-au simtit mai putin concentrati decat cei care au mancat singuri. De asemenea, s-au descurcat mai prost la testele de control cognitiv - si nu au reusit sa isi mai observe greselile; dincolo de aceste aspecte, s-au simtit mai putin agasati de tensiunile de la locul de munca.
Chiar daca testele nu au fost realizate intr-un birou real - si subiectii nu au lucrat inainte de a-si consuma pranzul, Sommer a declarat ca rezultatele pot fi aplicate in viata profesionala de zi cu zi.
"Daca vrei sa lucrezi eficient, un pranz consumat la comun nu este potrivit", a spus Sommer.
Sefii care isi "condamna" deja angajatii sa manance in "izolare", la birou, ar putea sa aiba insa ceva de invatat - o masa prelungita, in compania colegilor, poate stimula creativitatea.
Acest ultim aspect nu a reprezentat insa unul din obiectivele demonstrative ale studiului si autorii spun ca obiceiurile alimentare influenteaza activitatile angajatilor.
Expertii in sanatate au incercat sa atraga atentia asupra importantei mesei de pranz la serviciu, precizand ca 26% dintre angajati ignora aceste sfaturi (potrivit raportului Stressreport).
30% dintre angajatii germani s-au plans, intr-un studiu realizat de Techniker Krankenkasse, o firma de asigurari, ca nu reusesc sa consume un pranz sanatos la locul de munca, in timp ce jumatate au spus ca nu au ocazia sa manance "in liniste si pace".