Nu vei obtine jobul dorit daca nu scrii corect gramatical
angajarecarierajobcvinterviu de angajare
Pentru tarile civilizate si in plina dezvoltare competentele ortografice si stapanirea limbii materne au devenit criterii esentiale de selectie profesionala.
Atunci cand Romania a intrat in Uniunea Europeana (UE), in 2007, personal am considerat ca unul din beneficiile cele mai importante ale populatei noastre va fi raportarea la un grup de referinta care sa ne deschida largi ochii si sa ne ajute in dezvoltarea personala. Intr-adevar, prin nastere facem parte dintr-un grup de apartenenta – grupul romanilor. Prin aderarea la UE mai intram intr-un grup: grupul de referinta – grupul la ale carui valori si cutume alegem sa ne raporatm pentru a ne dezvolta si implini personalitatea. Prin aderarea la un astfel de grup ne intelegem mai bine conditia noastra reala in aceasta lume, care nu poate fi data exclusiv de grupul de apartenenta. Facem comparatii si vedem ce trebuie sa imbunatatim “pentru a intra in randul lumii”.
Ca o mica paranteza, tocmai aceasta raportare a populatiei la grupul de referinta este acuzata de guvernantii nostri actuali : ei si-ar dori ca numai grupul de apartenenta sa-si impuna valorile si cutumele, stabilite de ei insisi. Restul ar fi numai “vanzare de tara”.
Daca nu ar exista acest grup de referinta ar trebui sa acceptam si ideea unor profesori romani, nu putini, exponenti ai grupului de apartenenta: educatia in Romania este pe un fagas bun. Ori, grupul de referinta ne demonstreaza ca lucrurile nu stau deloc asa. Ce ne spune acest ultim grup si ne face sa ne intelegem mai bine conditia actuala in domeniul educatiei?
Mi-a placut mult un studiu ale carui rezultate au fost publicate in luna mai 2017, in Franta ( Progresser en orthographie, c’est devenir meilleur dans toutes les matieres, Adrien de Tricornot, Le Monde, 11.05.2017). Studiul a fost realizat de CNRS (Centre national de la recherche scientifique).
Iata principalele concluzii ale cercetarii:
1) Progresul in stapanirea limbii franceze influenteaza pozitiv performantele universitare ale studentilor, atat la disciplinele literare cat si la cele stiintifice;
2) O buna ortografie, o buna sintaxa, o buna gramatica si un bun vocabular (semantica) ajuta la intelegerea corecta a problemelor si, implicit, la rezolvarea lor;
3) Este pentru prima oara cand se studiaza legatura cauzala dintre componenta lingvistica si reusita in invatamantul universitar. Pana acum aceasta relatie cauzala a fost analizata numai in invatamantul primar si secundar.
Pentru profesorul Yannik L’Horty “rezultatul este clar: ameliorarea stapanirii limbii poate produce efecte sensibile asupra rezultatelor universitare si poate fi un vector de lupta impotriva esecului scolar”.
Studiul a fost realizat intre 2011 si 2014 pe un esantion de 849 studenti voluntari. A fost un “experiment controlat”.
Iata etapele sale:
1) La inceputul anului universitar studentii din esantion au fost informati despre existenta Platformei Voltaire, un program conceput pentru ameliorarea competentelor lingvistice. Toti studentii au fost indemnati sa utilzeze acest instrument.
2) S-au realizat, prin tragere la sorti, doua grupuri de studenti . Primul grup a fost puternic incitat de catre profesori sa utilizeze platforma, pentru a-si imbunatati performantele in ortografie, sintaxa, gramatica si vocabular. Li s-a promis studentilor ca certificatele pe care le vor obtine prin utilizarea Platformei Voltaire vor fi luate in consideratie la evaluarile finale.
Celalat grup de studenti nu a fost stimulat de profesori sa utilizeze platforma.
3) Studentii grupului stimulat de profesori au utilizat Platforma mai mult decat studentii celuilalt grup. Au otinut note mai bune la toate materiile : diferente suplimentare de 0,5 puncte-1 punct la mediile notelor obtinute.
4) Cel mai mare beneficiu l-au obtinut studentii al caror nivel de plecare – in ortografie, sintaxa, gramatica si vocabular-a fost cel mai slab.
5) Profesorul Yannik L’Horty a declart ca “acest studiu arata ca folosind mijloace putine putem reutiliza datele pentru a produce rezultate interesante in alte chestiuni legate de esecul scolar, cum ar fi, de exemplu, orientarea profesionala”.
Inca din 2015- potrivit declaratiilor profesorului si cercetatorului Loic Droualliere de la Universitatea Toulon- s-a constatat o evolutie ingrijoratoare in Franta : in ultimii 20 de ani numarul greselilor de ortografie facute de studenti s-a dublat – de la 2,73% la 100 de cuvinte in 1992, la 5,92% in 2012 ( Trop d’etudiants fachees avec l’orthographie, Adrien de Tricornot, Nathalie Brafman, Le Monde, 23.09.2015).
Un experiment al profesorului sus-mentionat este insa esential. El a trimis 200 de CV-uri ale unor studenti cu profiluri si calitati asemanatoare, catre posibili angajatori. Jumatate din ele contineau greseli de ortografie si jumatate nu le contineau. CV-urile fara greseli de ortografie au asigurat cu 60% mai multe inatalniri decat cele cu greseli de ortografie.
Francezii au luat foarte in serios implicatiile nestapanirii corecte a limbii in viata cotidiana. Practic, din 2010 studentii isi pot evalua nivelul competentelor lingvistice pe Platforma Voltaire. Pana in 2015 Platforma a fost folosita de 50 de universitati si peste 1000 institutii de invatamant superior. Intre 2010 si 2015, 40.000 studenti au obtinut Certificate Voltaire, 20.000 dintre ei in 2015.
Din ce in ce mai multe scoli superioare cer realizarea obligatorie a unor baremuri de scoruri la Testul Voltaire, pentru eliberarea diplomelor de licenta: Scoala Catolica de Arte si Meserii din Lyon si Montpellier Business School cer certificate care sa ateste obtinerea a minimum 500 puncte din 1000 puncte.
Acest lucru este considerat necesar in Franta : Michael Hiroux sustine ca un student din doi sufera din cauza problemelor de ortografie si ca 30% din studentii testati se afla in dificultate majora la acest capitol.
La randul sau Cristophe Carmarons spune ca toate sondajele arata ca nivelul la ortografie in Franta este in cadere libera (RFI, “Les Francais de plus en plus faches avec l’orthographie, 19.03.2015).
Interesanta este insa analiza sa: nu utilizarea tastaturilor si a SMS-urilor duc la greseli de ortografie ci “mai curand absenta vocabularului si lacunele de cultura generala . Cand nu intelegem frazele, cand nu cunoastem cuvintele, nu stim nici sa scriem”.
Cum stam la acest capitol, in Romania? Pe 27.04.2017 Digi24 HD a realizat un interviu interesant cu Serban Iosifescu, director al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii Invatamantului Preuniversitar (ARCIP). Conform datelor detinute de domnul profesor, 42% din elevii romani sunt analfabeti functional – au dislexie, adica pot citi dar nu inteleg sensul cuvintelor. Tot dansul sustine ca in fiecare zi cel putin un elev intra in abandon scolar.
La toate acestea se adauga faptul ca Romania are cei mai putini absolventi cu studii superioare din UE : 25% din tinerii de 30-34 ani au o diploma universitara comparativ cu 50%, media europeana (Eurostat)
In fata gravitatii unor astfel de probleme guvernantii nostri au reactii cel putin paradoxale. In Danemarca se aloca 7% din PIB pentru educatie, in Suedia 6,5%, in Belgia 6,4%...in Romania 3,1%.
Acest buget romanesc se reflecta obiectiv in rezultatele la Testul PISA (care masoara nivelul cunostintelor la lectura/citire, matematica si stiintele naturii). Suntem pe locul 49 din 73 de state testate si impartim ultimul loc in Europa impreuna cu Cipru si Bulgaria.
Fara indoiala ca punand astfel problemele pot fi acuzat, cum spuneam mai inaiante, de “vanzare de tara”: “noi avem specificul nostru romanesc care ar trebui inteles de altii”. Ce se va intampla insa cand tinerii nostri vor fi respinsi de peste tot pentru ca sunt agramati si inculti? Deja se intampla acest lucru. Scoaterea in fata a olimpicilor este o “frectie la picior de lemn” in situatia de fata. Ar trebui sa ne punem serios problema viitorului tinerilor , asa cum si-o pun cei care se afla intr-o situatie infinit mai buna decat a noastra!