Munca de birou ne ingrasa
ingrasare stresobiceiuri alimentare nesanatoasemancat la serviciu
Cele mai multe persoane se asteapta ca o viata profesionala activa sa le ajute sa-si mentina greutatea, insa, potrivit celui mai recent studiu eJobs, 2 din 3 angajati spun ca, in urma muncii de birou, s-au ingrasat in ultimul an.
Printre motivele principale responsabile de cresterea in greutate, respondentii au mentionat lipsa sportului, oboseala si mesele neregulate.
Pentru 66% dintre participantii la sondaj care au spus ca s-au ingrasat in ultimul an, lipsa practicarii unui sport este considerata cauza principala, 85% dintre acestia enuntand acest factor.
Totodata, 48% dintre cei care s-au ingrasat, in ultimul an, au luat in plus 5 kilograme, 38% au luat intre 5 si 10 kilograme, iar 14% au acumulat peste 10 kilograme.
58% dintre participantii la sondaj au recunoscut ca nu au fost la sala sau nu au practicat niciun sport, in ultimele 6 luni, fiind prea obositi sau neavand timp.
Cei care spun ca practica regulat sportul se afla si in grupul respondentilor care si-au mentinut greutatea: 29% merg la sala sau fac sport cel putin o data pe saptamana.
In topul motivelor din cauza carora angajatii au acumulat kilograme in plus se mai regasesc oboseala si mesele neregulate, acestea fiind alese de circa 70% dintre respondenti ca fiind vinovate intr-o proportie mare si foarte mare de acest aspect.
Nivelul ridicat de stres se remarca drept un indicator important in procesul de ingrasare. 70% dintre cei care se confrunta cu niveluri de stres mari si foarte mari spun ca s-au ingrasat in ultimul an.
75% dintre cei chestionati consuma carbohidrati cel putin o data pe zi (paine covrigi, paste, cartofi, dulciuri), iar aproape jumatate considera ca snacks-urile se numara printre factorii care cauzeaza cresterea in greutate.
Dintre cei care declara ca s-au ingrasat in ultimul an, 49% consuma produse care contin faina si zahar de cateva ori pe zi.
Potrivit studiului, 61% dintre cei care au crescut in greutate se culca dupa ora 23.00. In acelasi timp, grupul persoanelor care si-au mentinut greutatea are cea mai mare pondere (50%) pentru categoria celor care merg sa doarma devreme, pana in ora 23.00.
Mancatul pe fond de stres reprezinta, pentru 2 din 3 chestionati, un motiv principal din cauza caruia au luat in greutate. Mancatul ca raspuns la stres, depresie, tensiune, nervozitate, furie sau singuratate duce, treptat, la ingrasarea nedorita.
Majoritatea celor chestionati (87%) considera grasimile alimentare responsabile de ingrasare si/sau boli cardiovasculare.
In ceea ce priveste costul mesei de pranz a angajatilor romani, 13,4 lei este media acestuia. Majoritatea respondentilor (75%) aloca sub 15 lei pentru masa de pranz; 32% aloca sub 10 lei; 43% intre 10 si 15 lei; 19% intre 15 si 20 de lei si doar 6% obisnuiesc sa dea peste 20 de lei.
In acelasi timp, 19% dintre participantii la sondaj obisnuiesc sa sara peste masa de pranz, in zilele de lucru, 37% iau pranzul pe birou, 32% mananca in sala de mese si doar 10% ies la cantina/restaurant.
De asemenea, 43% dintre cei chestionati isi aduc pachet de acasa pentru masa de pranz 29% obisnuieste sa isi cumpere mancare gatita de la cantina/restaurant, 15% prefera snacks-urile, iar 11% mancare de tip fast-food sau pizza.
Sondajul a fost realizat in perioada mai-iunie 2017, pe un esantion de 1.516 de persoane active profesional. Majoritatea (64%) au intre 26 si 45 de ani, 19% avand pozitie de management sau sunt antreprenori, iar 73% au studii superioare. O treime dintre respondenti sunt din Bucuresti, iar domeniile de activitate cu cele mai mari ponderi sunt contabilitate/finante, banci, client service, administratie, secretariat si vanzari.
sursa foto: bestsampleresume.com