Masuri pentru rezolvarea problemei tinerilor neocupati si neimplicati in educatie sau formare
somaj tineriangajare tinerieducatie tineri
Ministerulul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, prin Directia Generala Program Capital Uman, a lansat Ghidul Solicitantului conditii specifice de accesare a fondurilor "Inregistrarea la Serviciul Public de Ocupare a tinerilor NEETs inactivi" si apelul de proiecte de tip non-competitiv, cu termen limita de depunere, aferent acestui ghid.
Potrivit ministerului, imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEET (not in education, employment, or training - tinerii cu varste intre 16 si 24 ani care nu sunt ocupati, nici in educatie sau formare) este prioritatea acestui apel, prima etapa dintr-o serie de masuri finantate din Programul Operational Capital Uman (POCU), care ii vizeaza pe tinerii NEET.
Pentru a putea beneficia de masuri active de ocupare finantate din Fondul Social European 2014-2020, tinerii NEET trebuie sa fie inregistrati la Serviciul Public de Ocupare (SPO).
Principala problema solutionata prin finantarea proiectului/ proiectelor selectate prin mecanismul non-competitiv este legata de identificarea si inregistrarea tinerilor NEET inactivi la SPO.
Ca urmare a acestui apel de proiecte, vor fi inregistrati la SPO 144.000 de tineri din regiuni mai putin dezvoltate si 16.000 din regiuni mai dezvoltate.
In total, cei 160.000 tineri NEET vor fi grupul tinta vizat de masurile din etapa a doua, adresate lor si angajatorilor.
Aceste interventii sunt aferente apelului de proiecte competitive aflat in stadiu foarte avansat de pregatire si au ca scop imbunatatirea nivelului de competente si crestere a ocuparii.
Situatia tinerilor NEETs din Romania s-a deteriorat, in ultimii ani. Conform Eurostat, in 2012, din totalul tinerilor romani cu varsta intre 15-24 ani, in situatie NEET erau 16,8%, fata de 13,2%, la nivel european.
Cifrele din 2015 reflecta o acutizare a situatiei in Romania (18,1% NEET din totalul tinerilor cu aceasta varsta), in timp ce, in Uniunea Europeana, procentul NEET s-a redus la 12,1%.