Lucrezi de acasa. Si ce daca?
lucruacasamuncadomiciliusinguratateizolare
Chiar daca munca la domiciliu reprezinta o realitate tot mai prezenta pentru unii oameni, ajustarea la un asemenea program poate fi dureroasa. Trecerea de la zumzetul din birou la linistea canapelei aduce, dincolo de calm, o furtuna, in spectrul moral al angajatilor.
Psihologul Amanda Beaman din Toronto, specializata in boli legate de anxietate, spune ca dezastrele naturale sau evenimentele pe care nu le putem controla tind sa majoreze gradul de incertitudine si ne determina sa deveni agitati. In aceste conditii, productivitatea noastra este afectata. Cum poti ramane productiv, chiar daca lucrezi de acasa?
Fii constient de ingrijorarile neproductive. Cand esti stresat, te gandesti cu pesimism la viitor si rulezi in minte tot felul de situatii ipotetice. Beaman spune ca focusarea asupra a ceea ce "ar putea fi" este neproductiva! "Este neproductiva deoarece nu reprezinta o problema reala, deci nu poate fi rezolvata", precizeaza psihologul.
Fii constient de gandurile tale si concentreaza-te asupra celor pe care le controlezi. Cand descoperi ca gandirea ta a devenit neproductiva, spune-ti in oglinda ca trebuie sa iti canalizezi energia asupra lucrurilor cu adevarat importante.
Incropeste un plan. Fiintele umane raspund bine la structurile definite, spune Beaman. Cele mai multe temeri le avem atunci cand cineva sau ceva intervine in rutina noastra zilnica. Un plan zilnic ne ajuta sa reproiectam structura. Imparte ziua in segmente de activitate si scopuri si vei putea sa le duci la bun sfarsit.
Scopurile nu numai ca ne lumineaza ziua, ci si ne ajuta sa constientizam realizarile. Nu iti asuma teluri care nu pot fi realizate, mai ales cand te afli in impas.
Recompenseaza-te. Fa o pauza, in care sa bei o cafea, un ceai, sa fumezi o tigara, sa te uiti la televizor. Viata, fie ea si de acasa, nu este doar munca.
Comunica eficient cu familia. Munca de acasa schimba dinamica familiei, mai ales cand copiii tai se intorc de la scoala. Creeaza un plan pentru familia ta si discuta cu aceasta la inceputul zilei. "Comunica-le ce nevoi ai", spune Beaman. Spune-le ca ai nevoie de timp si liniste, pentru a finaliza munca.
Indeparteaza sentimentul izolarii cu ajutorul tehnicilor de relaxare. Pentru a te adapta noilor schimbari, nu trebuie sa te lasi prada anxietatii si temerilor. In principal, angajatii de acasa se tem de singuratate, de izolare. Nu este cazul! Deprinde arta unor tehnici de relaxare, precum yoga si exercitiile de respiratie, pentru a te calma. Alunga nesiguranta si porneste cu incredere spre o noua zi (de munca)!