Specialistii in HR ne ofera cinci pasi simpli pentru a obtine un job nou la inceputul acestui an norocos.
1. Informeaza-te despre domeniile in care exista locuri de munca
Nu conteaza in ce domeniu vrei sa lucrezi, e important sa fii mereu in tema cu situatia generala de pe piata fortei de munca (aceasta nu e chiar frumoasa, la nivel european, din cauza crizei datoriilor). Totusi, Romania a fost cumva ferita de cutremurul din zona euro si nu inregistreaza un somaj ca-n Spania. Poti sa evaluezi sansele pe care le ai pentru a-ti indeplini visul.
In situatia in care nu exista joburi in domeniul tau, orienteaza-te spre altceva. Asigura-te ca esti un candidat de exceptie, care are calitatile necesare ocuparii unui loc de munca demn de invidiat. HiPo pune la indemana candidatilor
aceasta analiza a celor mai ofertante domenii de angajare in 2013.
2. Ai un CV curat, impecabil, bine scris?
Acorda atentie sporita realizarii CV-ului si scrisorii de intentie. Cel mai important este ca CV-ul tau sa ilustreze calitatile pe care le detii din postura de candidat si sa demonstreze recrutorului ca au fost redactate in stilul tau personal, investind timp si atentie in ele. Si in acest sens, HiPo ofera numeroase modele de CV completate, in functie de domeniul de activitate si nivelul experientei. In cazul scrisorilor de intentie, site-ul ofera 30 de modele precompletate de scrisori de intentie, din care te poti inspira.
3. Aplica la joburile care iti vin ca o manusa
De multe ori, esuam in cautarea jobului, deoarece jobul respectiv nu se potriveste cu abilitatile noastre. Ca urmare, stam degeaba langa telefon, asteptand sa ne sune angajatorul. Nu, n-o sa ne sune. Cand aplici pentru un job, fii sincer cu tine insuti si ofera-ti raspunsul la o singura intrebare: Esti indeajuns de potrivit pentru respectivul loc de munca?
4. Ai ajuns la interviul de angajare? Perfect. Nu da gres!
Daca ai ajuns in aceasta etapa, inseamna ca angajatorul e interesat de tine. E sansa ta de a te "vinde" dincolo de CV, de a spune de ce vrei acel loc de munca. Informeaza-te in legatura cu respectiva companie, nu veni la interviu "tufa de Venetia". Nu lasa ca o greseala de atitudine sau de vocabular sa iti compromita sansa unui viitor mai bun, care vine, inevitabil, la pachet cu jobul respectiv.
5. Primele zile de munca, cele mai importante
Colegii si sefii isi vor face o impresie despre tine inca din primele zile petrecute la locul de munca. Probabil ca aceasta e inca o trasatura care ne ajuta sa ne diferentiem de primate: suntem capabili sa avem opinii si mai ales opinii despre ceilalti... Stabileste relatii interpersonale, adopta cultura acelei companii, demonstreaza-i sefului ca nu a facut alegerea gresita. In final, vei ajunge sa ii ajuti tu pe altii sa isi gaseasca un loc sub soare.