Graba strica treaba: ce este mai nociv decat marijuana
multitaskingmarijuananocivcomputerdezvoltare
Traind in secolul vitezei este evident ca multitasking-ul se afla la ordinea zilei. Ti se pare cunoscut scenariul verificarii e-mail-urilor, urmarirea programelor televizate si sustinerea unei conversatii in acelasi timp?
Un infografic al Online Colleges cu numele "Pericolele mutitasking-ului" scoate la iveala cateva realitati despre capacitatile mai mult sau mai putin limitate ale creierului uman.
In ciuda faptului ca adeptii multitasking-ului au impresia ca duc mai multe lucruri la indeplinire, de fapt, isi incetinesc activitatea.
Studiul arata ca 2% dintre adepti sunt eficienti in aceste conditii, in timp ce 98% pot avea mai mult de suferit.
De altfel, evolutia tehnologica si existenta gadgeturilor pretutindeni duce la un consum important de energie, adesea inutil.
Online Colleges noteaza ca cei care utilizeaza un computer la locul de munca sunt distrasi, in medie, la fiecare zece minute.
Aceeasi teorie este valabila si in cazul procesului de invatare. 62% dintre paginile web deschise de studenti in timpul cursurilor nu au nicio legatura cu materia. Dar si folosirea mesageriei instante are efecte negative asupra rezultatelor.
Tot de aici ia nastere si schimbarea conceptului de relaxare. Americanii aleg sa combine privitul la televizor cu navigare pe internet (42%), vorbitul la telefon (29%), trimiterea de mesaje (26%).
Inclusiv lectura facuta in fata calculatorului este intrerupta de deschiderea a aproximativ 65 de programe sau site-uri.
Pentru o utilizare eficienta a timpului, 67% verifica e-mailul pe smartphone in timpul unei intalniri, 33% dau refresh ultimele site-uri accesate chiar in timpul slujbei la biserica.
Implicarea in extra activitati duce la o scadere cu 40% a productivitatii. intreruperile de la job pot cauza scaderea IQ-ului cu pana la zece puncte, echivalentul unei nopti pierdute si de doua ori mai nocive decat marijuana.
Niciodata intreruperile nu sunt putine. Peste doua pe zi inseamna un total anual de 546 de ore. Insa si folosirea unui telefonul in timpul sofatului este la fel de grava ca o alcoolemie e 0,8 la mie in sange.