Gaseste echilibrul intre viata personala si cea profesionala
timpprogramviata personalaviata profesionalaconcediuprogramul
Se vorbeste de mai multi ani de tendinta de lucru prin care salariatii au dreptul la un program flexibil, cele mai multe studii aratand ca productivitatea muncii creste in aceste conditii. Cu toate acestea, multi angajatori continua sa fie reticenti in fata unor astfel de schimbari, considerand ca simpla prezenta a unui angajat la birou inseamna ca munca e facuta.
Felul in care ne traim insa fiecare zi poate fi modificat prin gasirea unui echilibru si prin transformarea modului in care gestionam azi relatia dintre munca si viata personala:
1. Priveste lucrurile obiectiv si de la distanta.
De foarte multe ori suntem prinsi in rutina si ni se pare ca timpul nostru se imparte intre deadline-uri. Asa ca, pe termen lung, pierdem din vedere care ne sunt prioritatile si viata se transforma intr-o jonglerie la care descoperim ca nu suntem foarte priceputi. Trebuie, in acel moment, sa ne dam seama cum vrem sa ducem lucrurile mai departe, sa facem o lista cu ceea ce vrem si sa intocmim un plan pentru ceea ce vrem pentru noi in continuare.
2. Fa o analiza a omului din prezent.
Inainte sa-i propunem sefului planuri marete sau inainte sa facem noi schimbari dramatice, trebuie sa vedem ce poate fi imbunatatit din punct de vedere organizatoric. De multe ori lasam munca sa ocupe din timpul rezervat vietii personale. Trebuie sa facem o analiza a modului in care ne petrecem timpul pentru a intelege unde gresim.
3. Programeaza o intalnire.
Roaga-ti seful sa discutati pret de 15 minute pe aceasta tema. Nu uita ca e vorba de viata ta asa ca nu trebuie sa fii intimidat. Modul in care alegi sa iti traiesti fiecare zi inseamna anii la care vei privi din viitor peste o anumita perioada de timp.
4. Pregateste-ti prezentarea.
Trebuie ca ceea ce prezinti sa fie foarte clar, iar ca acest lucru sa fie posibil, trebuie sa stii foarte bine ce vrei. Propune cateva idei care ar putea face schimbarea sa aiba loc si trebuie sa ai pregatite solutii practice si creative pentru ca ambele tabere sa iasa in castig.
5. Fa din timpul liber timp liber!
Poate ca suna a ceva ce e de la sine inteles, dar cati dintre noi nu verifica e-mail-ul in concedii? Si cati dintre noi nu sunt nevoiti sa lucreze chiar si atunci cand ar trebui sa se bucure de timpul liber? Trebuie sa ne obisnuim ca, cel putin in weekend, sa ne oferim cu adevarat timp liber.
Sursa foto.