Firmele straine sunt atractorii cei mai importanti pentru tinerii romani talentati si bine pregatiti profesional
tineri romani performanticatalystfirme americanefirme romanestispirit antreprenorialtop 20 firme dorite de tineri
Ultimul studiu al firmei de consultanta Catalyst arata ca in top 20 de firme dorite de tinerii romani bine pregatiti profesional sunt numai companii straine, in special americane
Firma de consultanta Catalyst a prezentat ultima editie a topului 20 de companii dorite de tinerii bine pregatiti din Romania. Am aflat amanunte despre acest interesant studiu din materialul “Sa nu va intrebati de ce tinerii nu vin sa lucreze la voi”, Cristian Hostiuc, Business Magazin, 21.08.2017.
Studiul a fost realizat prin sondaj de opinie pe baza de chestionar . Au raspuns 11.036 tineri cu studii superioare din toata tara. Sunt tineri bine pregatiti profesional, aflati fie la prima experienta de angajare, fie cu experienta de angajare in spate. Iata rezultatele consemnate de Cristian Hostiuc :
“Topul este deschis de Oracle, gigantul american din IT ÅŸi unul dintre cei mai doriÅ£i angajatori pe piaÅ£a programatorilor, ÅŸi este închis de Deloitte, compania de audit ÅŸi consultanţă. Americanii au 10 poziÅ£ii din 20 cu firmele: Oracle, Microsoft, IBM, Google, Amazon, Coca-Cola, HP, Adobe, PNG ÅŸi Accenture.
Germanii au două firme, Continental ÅŸi Bosch, britanicii sunt prezenÅ£i în acest clasament cu Vodafone, Endava, KPMG ÅŸi Deloitte, francezii îi au pe cei de la Renault, iar olandezii sunt cu ING.”
Firmele romanesti nu intra in acest top 20 : nici Dedeman, nici Altex, nici Aramis Invest Baia Mare ( numarul 1 in Romania la productia de mobila) , nici Catena ( numarul 1 la lanturile de farmacii) , nici Fan Courier (numarul 1 pe piata de curierat).
De ce au succes americanii ?
- odata instalate, firmele americane deruleaza pe bani multi, campanii de marketing, de recrutare, de instalare cu laboratoare proprii in marile centre universitare. Firmele romanesti considera ca acestea sunt cheltuieli inutile. De aceea, cand deschid sesiunile de interviu pentru angajare nu se prezinta mai nimeni.
- firmele americane ofera atractorii cei mai apreciati de tinerii romani : 1) atmosfera de lucru placuta ;2) salariu + bonusuri atractive; 3) locuri de munca percepute ca sigure (chiar daca aceasta idee este iluzorie, o firma gigantica ca IBM, Google, Microsoft , Oracle sau Amazon este greu de presupus ca se va clatina la primul cutremur economic); 4) “noi provocari profesionale” - este vorba de stilul american de a face treaba . Inclusiv francezii, dupa cunostintele mele, apreciaza acest lucru : ei spun ca se poate combina creativitatea franceza cu spiritul antreprenorial american; 5) programe de training profesioniste ; 6) designul birourilor si interiorul sediilor companiilor.
- organigrame orizontale : din cauza acestui grafism, fiecare angajat are iluzia ca este foarte important pentru firma si ca este de neinlocuit. Organigramele verticale din firmele romanesti iti dau senzatia ca oricand poti fi schimbat, nefiind posturi personalizate.
- pregatirea continua : acest program nu sperie firmele americane de risipa de bani in cazul in care tinerii ar decide sa pararseasca firma luand cu ei si experiente dobandita prin pregatirea continua.
In opinia mea, cel mai important lucru, poate, este faptul ca tinerii romani aleg firmele straine pentru a-si dezvolta spiritul antreprenorial sanatos. Am mai spus ca una din nevoile esentiale ale tinerilor este nevoia de fidelitate : nevoia de modele, de valori , de reguli, cutume, norme si stereotipuri care sa le permita sa aiba succes in viata cotidiana. Se pare ca in firmele romanesti – care sunt, in mod necesar, o reflectare a sistemului de afaceri romanesc , cu multe elemente de amatorism si coruptie – nu sunt atractori seriosi pentru tineri.