Eurodeputatii vor un cod de conduita mai sever pentru comisarii europeni
coruptie ueconduita comisari europeni
Codul de conduita pentru comisarii europeni trebuie sa fie revizuit cu atentie pentru a preveni conflictele de interese in care s-ar putea regasi membrii Comisiei si pentru a ajuta la recastigarea increderii cetatenilor europeni in institutiile politice actuale.
Acesta a fost mesajul-cheie transmis de multi deputati, saptamana trecuta, in cadrul dezbaterii la care a participat comisarul pentru afaceri economice Pierre Moscovici privind legaturile de afaceri ale unor fosti si actuali comisari si recentele dezvaluiri "Bahamas papers".
"Comisia vrea ca toti cetatenii UE sa fie siguri ca toti comisarii actioneaza exclusiv in interesul Europei.
Orice conflict de interese trebuie evitat si, in acest sens, sunt reguli stricte deja implementate, dar regulile trebuie dublate de responsabilitatea personala. Comisia va analiza cum pot fi rezolvate aceste chestiuni", a spus Moscovici.
Multi deputati au subliniat ca recentele dezvaluiri, care au aratat ca fostul comisar olandez pentru competitie Neelie Kroes nu a declarat functia de conducere detinuta intr-o companie din Bahamas, in timp ce exercita mandatul la Bruxelles, au fost o lovitura serioasa pentru cetatenii UE care isi pierd deja increderea in elitele si institutiile politice.
Deputatii au cerut un cod de conduita mai sever pentru comisarii europeni si o perioada mai lunga de pauza inainte ca un fost comisar sa poata intra in sectorul privat, precum si pedepse si sanctiuni clare pentru incalcari evidente ale regulilor.
De asemenea, comisiile de etica din Comisia Europeana ar trebui sa devina un organism independent, care sa poata lua decizii finale privind activitatile acceptabile pentru fostii comisari.
Fostul presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost si el criticat, in aceasta vara, pentru ca a acceptat un post la banca de investitii Goldman Sachs, ca presedinte neexecutiv al operatiunilor acesteia din Londra.
Aceasta decizie a determinat interventia Ombudsmanului european.