Editorial: Arhitectura fericirii. Pe ce ne construim satisfactia in munca?
creativitateinovatieingeniozitatesuccescompaniemunca
Nu exista domeniu in care sa nu ai nevoie de creativitate. Nu exista decizie importanta pe care sa o poti lua in mod corect fara un strop de creativitate si ingeniozitate. Sigur ca la baza avem intotdeauna si alte abilitati, caracteristici, trasaturi. Dar nu exista om care sa nu fie creativ si sa care sa nu-si poata pune creativitatea la munca, zi de zi, indiferent de domeniul sau.
Ce face diferenta intre o zi de munca la finalul careia ne simtim impliniti si una in care, dupa program, tot ce asteptam e sa ajungem acasa si sa tragem un pui de somn? Creativitatea. Doza noastra de implicare. Dovada ca, in toate acele ore petrecute la birou sau intre zece intalniri de afaceri, am fost prezenti, ne-am implicat, am ales sa fim constienti de noi si de actiunile noastre.
Felul in care ne implicam zi de zi spune ceva despre noi. Din felul in care un om intelege sa fie responsabil fata de munca sa ia nastere o societate. Din felul in care fiecare intelege sa isi arate respectul mai intai fata de propria persoana se naste o societate moderna. Din felul in care ne asumam responsabilitatea muncii si din felul in care ne dorim sa facem ce putem mai bine se naste o societate prospera.
Creativitatea e un pion de baza, un pahar de apa baut la inceputul zilei pe nerasuflate. E fereastra pe care o deschidem larg pentru a lasa sa intre aerul curat si proaspat de afara. E modul nostru in care ne raportam la lume, constienti ca totul e intr-o continua schimbare si ca avem, mai ales noi, ca oameni, datoria de a ne schimba, de a tinde catre mai bine.
Evolutia, fie ca vorbim de o companie sau de propria persoana, tine de inovatie, de a reusi sa tii pasul cu timpurile, ba chiar de a fi cu un pas inaintea lor. Inseamna sa vezi unde acolo altii zaresc in ceata si sa crezi atunci cand altii nu au nici cea mai mica doza de convingere. Inovatia inseamna creativitate. In cazul companiilor, aceasta se traduce prin prosperitate si succes. In cazul oamenilor, se traduce prin multumirea de sine si printr-o implinire generala in raport cu viata.
Ne dedicam fiecare zi unor scopuri. Ca sunt mai mari sau mai mici, nivelul lor depinde numai si numai de noi. Dar ca sa nu le consideram sacrificate, sa nu deplangem fiecare an care a trecut, trebuie sa stim pentru ce ne dam jos din pat dimineata. Suntem sau ne propunem sa fim creativi? Vrem sa schimbam ceea ce ne nemultumeste la noi, la felul in care ceva nu functioneaza in viata noastra? Ce putem face si cum ne ajuta creativitatea noastra?
Sunt intrebari la care, daca raspundem onest, vom gasi rezolvari. Veti spune ca nu toti oamenii sunt creativi. Intrebati orice psiholog sau neurolog si va va convinge de contrariul acestei credinte pe care multi dintre noi o imbratiseaza cu atata forta. Suntem creativi, dar alegem sa credem ca nu suntem. Ne dam batuti inainte de a incerca. Ne convingem singuri ca ne pierdem, ca adulti, creativitatea din copilarie si credem ca locul ei e doar acolo, in trecut.
Nu ne-a abandonat insa niciodata. Trebuie doar sa ne propunem, mai intai de toate, sa facem sa fie mai bine. Pentru noi, mai intai, pentru ca doar asa putem fi de folos si altora. Iar creativitatea ar trebui sa fie doza noastra zilnica de ceas desteptator. Promisiunea pe care ne-o facem pentru a fi multumiti de noi si de munca noastra.
Mult spor si succes in tot ceea ce faceti si va propuneti!
Redactor
Manager.ro
Experienta de 5 ani in management si marketing online