Cum te poti pregati temeinic pentru un interviu de angajare
interviu de angajarecvcv-uriintrebariinterviu comportamentalsefi
Traim vremuri grele, in care joburile stabile si platite la timp reprezinta o raritate. Tocmai de aceea este bine sa ne "echipam" cu aptitudinile de baza, necesara fiecarui candidat care doreste sa se afirme in ochii angajatorului. Pana la urma, trimiterea unui CV excelent reprezinta doar jumatate din drum. Restul "tabloului" pe care angajatorul doreste sa si-l formeze despre tine este strans legat de evolutia la interviul de angajare.
Multi angajatori vor crede ca actionezi cu buna credinta. Vrei sa te prezinti in cea mai buna lumina la interviu, pentru a obtine un job. Exista insa si situatii "jenante", in care candidatii fac/spun cele mai ciudate lucruri. Nu va temeti, insa... Avem cateva sfaturi utile pentru voi.
O noua etapa pentru interviurile de angajare
In zilele noastre, interviurile de angajare nu tin doar de CV-ul si experienta ta. Angajatorii vor sa cunoasca mai multe lucruri despre tine, sa vada in ce masura poti rezolva o problema, cum te comporti sub presiune si cum te descurci intr-o situatie delicata. Interviurile de angajare care sunt centrate in jurul acestor chestiuni sunt cunoscute drept interviuri comportamentale.
Un asemenea interviu se concentreaza asupra modului in care un candidat se comporta in anumite circumstante. Ratiunea din spatele acestei strategii este simpla: Cel mai bun indicator al viitorului este comportamentul din trecut" (multi au auzit aceste vorbe de la celebrul doctor Phil). Este important sa stii cum sa te pregatesti pentru un asemenea interviu, nu doar in scopul majorarii sanselor de a "straluci" in fata angajatorului, ci si in contextul obtinerii unui job de durata.
Cum sa te pregatesti pentru un interviu comportamental
Chiar daca este imposibil sa "ghicesti" ce fel de intrebari iti va adresa angajatorul, in cadrul interviului, este important sa te pregatesti pentru o "combinatie exploxiva" intre intrebarile clasice si cele legate de comportament & personalitate. Exemplele tipice de intrebari pentru un interviu comportamental sunt multiple:
- Spune-mi cum te descurci cu provocarile la locul de munca.
- Explica-mi cum iti stabilesti obiectivele si cum le materializezi.
- Cum te descurci in situatiile in care nu te intelegi cu un coleg asupra unei chestiuni importante?
- Cum te descurci in situatiile in care nu te intelegi cu seful asupra unei chestiuni importante?
- Ofera-mi un exemplu de situatie in care ai luat initiativa si ai mers dincolo de responsabilitatile jobului tau.
Asigura-te ca esti in tema cu aceste intrebari. Organizeaza "interviuri false" cu prietenii tai, care iti pot oferi un feedback constructiv, asupra modului de comportament in timpul unei provocari de o asemenea natura.
Una din cele mai bune modalitati prin care te poti pregati pentru un interviu este sa iti faci "temele" in legatura cu firma respectiva. Angajatorii nu cauta doar competenta, atunci cand recruteaza si nici un CV impresionant, alaturat unui candidat nu foarte "carismatic". Ei cauta oameni care sa se integreze in cultura companiei pe termen lung. Daca stii din timp care este viziunea angajatorului, vei face fata interviului de angajare.
Cateva minute de documentare in legatura cu firma la care vrei sa lucrezi vor fi de aur, in cadrul interviului; poti discuta cu angajatorul despre brandul companiei, cele mai recente stiri despre aceasta corporatie si orice alte aspecte de actualitate, demonstrandu-i interesul tau.