Cum sa castigi credibilitate la locul de munca daca nu ai experienta profesionala? Sfaturi marca Harvard !
credibilitatetanarnou in bransaharvardvoluntarsfaturi
Studii recente arata ca tinerii si cei noi intr-o bransa profesionala pot castiga credibilitate, daca aplica cinci sfaturi
Iata un anunt imposibil dar...adevarat : “ cautam tanar de 22-26 ani ...cu 30 ani experienta”. Acest paradox creeaza dilema tanarului care intra pe piata muncii.
Pentru a avea succes , tinarul – sau oricine incepe o noua cariera si are putina experienta la baza- trebuie sa fie perceput ca fiind credibil, inainte de a avea oportunitatea de a-si construi expertiza, incepand cu baza. Problema este ca ceilalti se asteapta sa ai bazele meseriei chiar inainte de a incepe sa o practici.
Pentru tanarul fara experienta este important sa castige competitia credibilitatii. Daca ia un start rapid in cariera va atrage atentia si va fi evaluat ca “tanar cu potential inalt”. Lui i se vor crea oportunitati speciale de invatare si promovare in cariera.
Cum poate fi rezolvat paradoxul credibilitatii ?
Aceasta problema a fost analizata in mod explicit la Institutul Permutter pentru Leadership-ul Business-ului Global din cadrul Universitatii Brandeis. Primele rezultate arata ca suntem in prezenta unui paradox mai mic decat ne imaginam. Tinerii au resurse mai mari decat cred ei. Ei pot avea actiuni care sa compenseze lipsa de experienta.
Iata cinci activitati pe care le poate derula un tanar pentru a se lansa ca o racheta si a-si cataliza traiectoria sa de lider in meserie. Ele au fost descrise in materialul “How to Gain Credibility When You Have Little Experience”, Andy Molinsky, Jake Newfield, 06.10.2017, Harvard Business Review.
1. Pune in fata calitatile tale de cercetator
Poti arata ca ai cunostinte unice care te transforma intr-o resursa pentru colegi si clienti. Creativitatea cercetatorilor nu are varsta si nu este dependenta de experienta. Mai mult decat atat, este de presupus ca tinerii sa fie mai creativi decat adultii si seniorii – aceasta nu este insa o regula. Conteaza enorm ca in facultate sa-ti fi dezvoltat aptitudinile de cercetator.
2. Identifica ( si insuseste-ti) contributia specifica pe care o poti aduce
Fa-ti o introspectie : identifica-ti singur partile tari din profilul tau profesional. Dupa ce gasesti raspunsuri relevante creaza-ti resurse pentru a dezvolta domeniul in care te simti puternic. Foloseste un avantaj esential pe care il ai : esti tanar si stii cum gandesc tinerii.
3. Ofera-te ca voluntar, de bunavoie
Daca te oferi ca voluntar iti oferi tot atatea oportunitati de a deveni vizibil si de a fi luat in seama. In plus vei da semnalul ca esti un lucrator de incredere si harnic.
4. Gestioneaza-ti bine sarcinile si comunica proactiv
Chiar daca nu ai experienta poti sa-ti cantaresti inteligent programul de lucru si sarcinile de lucru. Daca consideri ca anumite aspecte te depasesc, este inteligent, de asemenea, sa-ti comunici temerile sefului, din timp. Nu-ti fie teama sa pui intrebari. Chiar daca nu esti cel mai experimentat din grup poti da sentimentul ca esti dintre cei siguri pe ei.
5. Lucreaza din greu pentru a-ti crea o retea profesionala si de prieteni
Este important sa-ti faci ambele retele. Reteaua profesionala te conecteaza la aspectele inalt calitative ale profesiei tale. Oameni, grupuri profesionale, conferinte exclusiviste, jurnale de specialitate, toate te ajuta sa te dezvolti profesional. Reteaua de prieteni te ajuta sa depasesti momentele dificile din cariera, sa te relaxezi, sa te eliberezi de stres si sa te dezvolti ca personalitate. In plus, faptul de a acorda ajutor prietenilor iti ofera recompense inegalabile pe plan psihic. Arareori, daca vei avea o retea de prieteni, te vei simti deprimat.
Desigur, toate aceste reguli se aplica atunci cand functionezi intr-o societate care evalueaza inalt competenta. Daca nu traiesti intr-o astfel de societate ,ai nevoie de alte calitati.